Kuvat 2010


Pähkinänakkeli 
Kuva: Kalle Särkkä, 28.11.2010, Tuusula

Pähkinänakkeli on harvalukuinen vaelluslintu Apuksen alueella. 




Kuningaskalastaja 
Kuva: Esa Ström, 21.11.2010, Tuusula

Lumi, pakkanen ja vesien jäätyminen tuovat lintuja helpommin nähtäville ja niin myös koreanvärinen kuningaskalastaja ilmestyi hetkeksi kävelytien kupeeseen kaloja narraamaan. 




Vasemmalta oikealle: pilkkasiipi, kuikka, amerikanjääkuikka ja tundrakuikka 
Kuva: Pekka Komi, 10.11.2010, Järvenpää

Keskiviikkoaamuna 10.11. löytyi Tuusulanjärveltä kolmen kuikkalinnun parvi, joista selvästi muita suurempi lintu osoittautui Apuksen alueelle uudeksi lajiksi, amerikanjääkuikaksi (kuvassa keskellä). Amerikanjääkuikka keräsi päivän mittaan runsaasti kiinnostuneita harrastajia Tuusulanjärven rannoille kiikaroimaan ja muuttolintujen jo mentyä oli tämä varmasti monelle marraskuun mukavin lintuhetki. Linnut olivat hyvin nähtävissä vaikka sumu välillä haittasikin ja ne yöpyivät Tuusulanjärvellä nousten seuraavana aamuna lentoon kohti etelässä siintävää Suomenlahtea. 

Amerikanjättiläistä ihaillessa harva kiinnitti linnun seuralaisiin sen kummemmin huomiota; kaksi kuikkaa, joista toinen hieman tummempi ja pienempi mutta ei ole kuitenkaan kaakkuri. Mikälie keskenkasvuinen nuorisohäirikkö. Vasta muutaman päivän kuluttua heräsi nopeasti kiihtynyt bongariliiton sähköpostikeskustelu nettiin ilmestyneistä kuvista: toinen seuralainen ei ehkä olekaan kuikka! Pala palalta tuntomerkkien tutkiskelu ja lopulta irlantilaisen asiantuntijan lausunto paljastivat seuralaisen identiteetin: lintu on nuori tundrakuikka. Havainto on Suomen ensimmäinen ja Euroopastakin on alle kymmenen havaintoa tästä Alaskassa ja Itä-Siperiassa pesivästä kuikkalajista (tundrakuikka kuvassa oikealla). 




Arosuohaukka 
Kuva: Ari Väätäinen, 31.08.2010, Hyvinkää

Apuksen syksyn ainoa arosuohaukkanuorukainen löytyi Hyvinkäältä ilta-auringon viime säteiden valossa. 




Punajalkahaukka 
Kuva: Pekka Toiminen, 20.08.2010, Nurmijärvi

Nuori punajalkahaukka hengaili tuulihaukan kanssa klaukkalalaisella pellolla ja ruokaa tuntui löytyvän. Päivän mittaan paikalle kerääntyi lisää haukkoja ja illalla pellolla oli peräti kahdeksan tuulihaukan perhejuhlat mutta perheeseen kuulumaton punajalka oli ilmeisesti häädetty muihin ruokapöytiin. 




Ruokosirkkalintu Ruokosirkkalintu 
Kuva: Petri Sola, 22.06.2010, Mäntsälä

Yöretkeily kannattaa aina. Mäntsälästä löytyi ruokosirkkalintu surisemasta kilpaa hyttysten kanssa 22.06.2010 alkaen. Laji oli uusi Apuksen alueelle. 




Ruskosotka 
Kuva: Ilpo Huolman, 25.05.2010, Tuusula

Harvinaisella ruskosotkalla taisi olla kova kiire, kun se jo parinkymmenen minuutin uiskentelun jälkeen nousi lentoon ja suuntasi korkealla kohti pohjoista. Onneksi onnekkaat löytäjät ehtivät sentään napata kännykkäkameralla kuvan tästä Apuksen alueen uudesta lajista. 




Munkkikorppikotka 
Kuva: Pekka Toiminen, 20.05.2010, Siuntio/Nurmijärvi

Länsirannikolta löydetty munkkikorppikotka seuraili harrastajien riemuksi valtatietä Inkoosta Espoon rajalle saakka. Täällä lintu kääntyi pohjoiseen ja katosi kiikareista Turun moottoritien suunnalla viimeisimpänä lentosuuntana länsi. Nurmijärvellä Klaukkalan Tornimäellä yksinäisen staijarin odotukset eivät olleet korkealla, joten sitä suurempi oli järkytys, kun mustanpuhuva jättiläinen liukui kiikareiden kuvakenttään. Munkkikorppikotka jatkoi matkaansa itään ja seuraavana päivänä se ylitti valtakunnanrajan Virolahdella. Laji on uusi Suomelle ja tietysti myös Apuksen alueelle. 




Lampiviklo 
Kuva: Pekka Toiminen, 11.05.2010, Nurmijärvi

Valtavat kevättulvat ylläpitivät kahlaajia houkuttelevia levähdyskosteikkoja vielä toukokuun puolellakin ja niinpä harvinainen kosteikkojen asukki lampiviklokin löytyi nurmijärveläiseltä pellolta ruokailemassa. Havainto on Nurmijärven ensimmäinen tästä lajista. 




Haarahaukka 
Kuva: Pekka Toiminen, 11.05.2010, Nurmijärvi

Haarahaukan leveäsiipinen mutta siro siluetti on toivottu mutta harvinainen näky eteläisessä Suomessa. Nurmijärven ensimmäinen haarahaukka liihotteli matalalla metsän yllä paikkoja tutkaillen, mutta päätti sitten jatkaa matkaansa Espoon puolelle. 




Sinirinta 
Kuva: Jukka Laiho, 09.05.2010, Mäntsälä

Sinirinta on harvalukuinen läpimuuttaja Apuksen alueella. 




Mustapyrstökuiri 
Kuva: Pekka Toiminen, 27.04.2010, Nurmijärvi

Runsaat kevättulvat houkuttelivat Apuksen alueelle useita mustapyrstökuireja huhtikuun lopulla. Kuvan pariskunta katseli auringonlaskua pimenevällä peltotulvalla. 




Korpimetso 
Kuva: Jukka Laiho, 10.04.2010, Mäntsälä

Teeren ja metson yhteistyön hedelmä pullisteli teerien soitimella Mäntsälässä 10.04.2010. Kuvassa siis korpimetso. 




Riskilä 
Kuva: Pekka Toiminen, 19.04.2010, Nurmijärvi

Nurmijärveläisellä peltotulvalla uiskenteleva mustavalkoinen lintu sai lintuharrastajan hieraisemaan silmiä ja haukkomaan henkeä, mutta uskottava se oli: riskilä! Ulkomeren karujen luotojen asukki se siinä uiskenteli ja ihmetteli suolaisen meriveden vaihtumista saviseen tulvaveteen. Havainto on lajin ensimmäinen Apuksen alueelta ja ilmeisesti yksi harvoista Suomen sisämaahavainnoista. 




Pikkujoutsen 
Kuva: Veli-Pekka Rannila, 08.04.2010, Tuusula

Pikkujoutsenia nähdään Apuksen alueella vuosittain. Tuusulan tulvapellolla lepäili 08.04. 2 2kv lintua, joista yksi pääsi kuvaan. 




Valkoselkätikka 
Kuva: Ulla Saarnio, 12.02.2010, Kerava

Vuoden ensimmäinen valkoselkätikka naputteli puita Keravalla muutaman päivän ajan.