Apus ry

Apus ry on Keski- ja Pohjois-Uudenmaan lintuharrastajien
yhdistys, jonka tavoitteena on edistää lintuharrastusta ja lintujen suojelua omalla alueella, Suomessa ja kansainvälisesti.

Liity jäseneksi!

Voit liittyä Apuksen jäseneksi BirdLifen liittymislomakkeella. Jäsenmaksu on 26 eur/vuosi. Liittymislahjana saat Lintuharrastus-oppaan ja BirdLifen havaintovihon.

Apuksen ekokisa

Tästä pääset Ekokisan sivulle: osallistu tai seuraa tuloksia!

Tykkää Facebookissa

Anna palautetta sivuista tai terveisiä Apukselle

BirdLife International

BirdLife International

Yhteystiedot

Keski- ja Pohjois-Uudenmaan Lintuharrastajat Apus ry
Osoite: PL 109, 05801 Hyvinkää
Sähköposti: apus@birdlife.fi
Tilinumero:
FI62 1029 3006 1010 82

BirdLife Suomi ry

BirdLife Suomi

Ruostepääskystä Apuksen 300:s lintulaji

Järjestimme veikkauskilpailun siitä, mikä on 300:s laji alueellemme. Veikkauskisa avattiin ensimmäisen kerran jo 2015 lopussa, ja viime vuonna ilmoitettiin kaksikin uutta lajia alueeltamme. Kumpaakaan havaintoa ei kuitenkaan hyväksytty rariteettikomiteassa, joten virallinen lajimäärämme vuoden 2017 alussa oli edelleen 299.

Uudessa veikkauksessa huhtikuussa 2017 annettiin 12 veikkausta, joista neljä koski punapäänarskua ja kahdeksan muita lajeja (pikkukotka, ruostesorsa, punakaulahanhi, valkoposkitiira, mustajalkatylli, kenttäkerttunen, mehiläissyöjä, vihermehiläissyöjä).

Jukka Laiho löysi perjantaina 12.5. Mäntsälän Kilpijärveltä ruostepääskyn, joka sai kunnian katkaista tuon 300 lajin rajan Apuksen alueella. Pääsky pysyi järvellä iltaan asti ja harvinaisuus keräsi muutamia bongareita ihailemaan lentoaan.

Oikein tai lähimmäksi arvanneelle oli tarjolla palkinnoksi 50 euron lahjakortti Lintuvarusteeseen. Kukaan ei kuitenkaan ollut veikannut ruostepääskyä. Viime vuoden veikkauksessa ruostepääskyä veikkasi kolmekin henkilöä, ja palkinto luovutetaan lähimmäksi veikanneelle, jos viime vuotiset veikkaukset vielä löytyvät jostain arkistojen kätköistä.

Tältä tärppilistalta voit edelleen etsiä vinkkejä todennäköisistä uusista lajeista

Suomessa pesiviä lajeja, joita havaitaan myös sisämaassa: tunturihaukka

Suomessa pesiviä lajeja, joita havaitaan lähinnä merialueella: merisirri, ruokki, etelänkiisla

Pikkuharvinaisuuksia: lumihanhi, punakaulahanhi, ruostesorsa, punapäänarsku, kyhmyhaahka, jääkuikka, mehiläissyöjä, lyhytvarvaskiuru, nummikirvinen, punakottarainen

Harvinaisuuksia: amerikanhaapana, suula, siperiankurmitsa, mustajalkatylli, mustanmerenlokki, mongoliankirvinen, etelänsatakieli, mustakaularastas, ruskouunilintu, tulipäähippiäinen