Apuksen talvivesilintulaskennoissa tammikuun ensimmäisellä viikolla 2020 ei lajistolla ja lukumäärillä juhlittu. Joulukuun puolella yhdistyksen toimialueella tavattiin vielä muutamia kymmeniä isokoskeloita ja pieniä määriä pilkkasiipiä ja jokunen telkkä, mutta vuodenvaihteen pakkaset toivat vesille jääpeitteen ja niin nämä viimeisetkin sinnittelijät suuntasivat paremmille ruokailuvesille. Niinpä meitä apuslaisia jäivät ilahduttamaan lähinnä sinisorsat. Lähes puolet (301) havaituista yhteensä 624 sinisorsasta tavattiin Tuusulanjärven rantamilla ja järven eteläpäästä laskevan Tuusulanjoen varresta. Toinen, miltei saman kokoinen keskittymä oli Hyvinkäällä: Kittelässä, Vantaanjoen varressa talvehtii 260 sinisorsaa. Pieniä määriä sinnittelee lisäksi sulavesissä Keravalla ja Nurmijärvellä.                                                                       

Muut vesilintuhavainnot: pilkkasiipiä nähtiin Hyvinkään Kytäjärvellä vuoden ensimmäisenä päivänä kolmen linnun parvi, isokoskeloita Tuusulan kirkonkylän kirkkorannassa kuuden linnun parvi 4. tammikuuta ja laulujoutsenia yhteensä vain seitsemän Hyvinkäällä ja Tuusulassa.

Osallistumisaktiivisuus tähän 2. valtakunnalliseen talvivesilintulaskentaan oli yhdistyksessämme hyvällä tasolla: tarkastimme yhteensä 26 kohdetta. Erityisen ilahduttavaa oli, että saimme tarkastettua valtaosan yhdistyksemme alueen isoista järvistä. Tämä laskenta on tarkoitus uusia neljän vuoden välein. Koko maan mittakaavassa tarkasteltuna tuloksista voidaan hahmottaa mahdollisia muutoksia vesilintujen talvialueiden muutoksissa. Tiiraan tallennetut lajihavainnot sekä nollahavainnot (ei vesilintuja) ovat nyt ja myöhemmin yhteenvetoja tekevien käytettävissä.  

Laskentoihin osallistuivat Jukka Alho, Yrjö Hallamäki, Jari Helander, Juha Honkala, Veli Hurskainen, Keijo Jussilainen, Timo A. Koivisto, Vilho Kuntsi, Tommi Mäkelä, Olli Okko, Jouko Olkio, Hanne Rajanen, Lauri Rahikainen, Pia Selin, Jari Siven, Petri Sola, Pirjo Tapaninen, Timo Tapaninen ja Mika Ylinen.                       

Apus ry:n selvittämät talvivesilintukohteet 1.1.–7.1.2020:

Hyvinkää           Kytäjärvi

Hyvinkää           Kittelä Vantaanjoki

Hyvinkää           Hirvijärvi

Järvenpää         Vedenpuhdistamo

Järvenpää         Rantapuisto, N-osa

Kerava              Kilta

Kerava              Keravanjoki, Koivula

Kerava              Huhtimo, oja

Mäntsälä           Kilpijärvi, uimaranta

Mäntsälä           Sulkavanjärvi, veneranta

Mäntsälä           Isojärvi

Nurmijärvi          Vantaanjoki, Pikkukoski

Nurmijärvi          Sääksjärvi

Tuusula             Tuusulanjärvi, Onnela

Tuusula             kirkonkylä, Kirkkotie

Tuusula             Tuomalanranta

Tuusula             Hyrylä, Jokipuisto

Tuusula             Takoja, Radanvarsilampi

Tuusula             Kolsan kuopat, Välilampi

Tuusula             Virtalantien lampi

Tuusula             Jokela, Eemelinkuja

Tuusula             Jokela, Keskusta

Tuusula             Jokela, Nukarintien lampi

Tuusula             Rusutjärvi, koulun ranta

Tuusula             Krapi, Fjällbon ranta

Tuusula             Rusutjärvi

Tuusula             Mattila

Päivitetty 13.1.2020