Koskikara - vuoden lintu 2016

Koskikara oli BirdLife Suomen Vuoden lintu 2016. Vuoden aikana kartoitettiin pesiviä koskikaroja ja valtakunnallinen talvehtivien koskikarojen kartoitus järjestettiin 4.-12. helmikuuta 2017.

Apuksen alueella osallistuminen kartoitukseen oli vahvaa, lähes kaikki alueemme tunnetut karojen talvehtimispaikat käytiin tarkistamassa kyseisen ajanjakson aikana. Nettisivuilla oli lista, josta saattoi varata oman tarkistuskohteensa.

Yhteensä tarkistettiin 67 kohdetta, joissa kara on havaittu jonakin talvena v. 2010 alkaen. Kartoituksen ensimmäisenä viikonloppuna oli vielä melko lauhaa ja karat hajallaan sulien vesistöjen varsilla. Viikon kuluessa pakkanen kuitenkin kiristyi ja vesistöt jäätyivät suurimpia koskia lukuunottamatta. Sen myötä myös karat tulivat paremmin näkyville. Kartoituksessa löydettiin yhteensä 38 karaa. Kunnittain ne jakautuivat seuraavasti: Hyvinkää 13, Nurmijärvi 10, Mäntsälä 9, Tuusula 4, Kerava 2 ja Järvenpää 0. Suurempia kerääntymiä laskettiin Tuusulan Jokipuistossa ja Nurmijärven Myllykoskella, molemmissa oli kolme karaa. Keravanjoen varresta Ridasjärvellä löydettiin yhteensä neljä karaa.

Laskennan avulla havaittiin todennäköisesti suurin osa Apuksen alueen talvehtivista  koskikaroista. Linnut toki liikkuvat talven aikana jäätilanteen mukaan, ja siksi tiivis ajanjakso on hyvä laskennan toteuttamiseen. Nyt havaittu määrä on suuruudeltaan samaa luokkaa kuin Apuksen aiempien talvien kokonaismäärä, joka on 2010 -luvulla vaihdellut 28-43 yksilön
välillä.

Paljon kiitoksia kaikille karakartoitukseen osallistuneille!

Petri Sola

Katso laskentakohteet tästä listasta!

kara.jpg