Apus ry

Apus ry on Keski- ja Pohjois-Uudenmaan lintuharrastajien
yhdistys, jonka tavoitteena on edistää lintuharrastusta ja lintujen suojelua omalla alueella, Suomessa ja kansainvälisesti.

Liity jäseneksi!

Voit liittyä Apuksen jäseneksi BirdLifen liittymislomakkeella. Jäsenmaksu on 26 eur/vuosi. Liittymislahjana saat Lintuharrastus-oppaan ja BirdLifen havaintovihon.

Apuksen ekokisa

Tästä pääset Ekokisan sivulle: osallistu tai seuraa tuloksia!

Tykkää Facebookissa

Anna palautetta sivuista tai terveisiä Apukselle

BirdLife International

BirdLife International

Yhteystiedot

Keski- ja Pohjois-Uudenmaan Lintuharrastajat Apus ry
Osoite: PL 109, 05801 Hyvinkää
Sähköposti: apus@birdlife.fi
Tilinumero:
FI62 1029 3006 1010 82

BirdLife Suomi ry

BirdLife Suomi

Tikli-verkko tekstiviestipalvelu

Tikli-verkko tekstiviestipalvelu on tarkoitettu Apus ry:n jäsenille harvinaisten lintuhavaintojen ja muiden ns. parempien havaintojen nopeaan tiedottamiseen Apuksen alueella. Tikli-nimi tulee lausahduksen ”Tieto Ilmassa Kulkee, Löytäjä Ilmoittaa” alkukirjaimista. Tarkoituksena on lähettää havaintotieto mahdollisimman pikaisesti jo havaintohetkellä, jotta muilla tikliläisillä on mahdollisuus halutessaan bongata havaittu lintu/linnut tai saada heti tieto mielenkiintoisen lajin esiintymisestä tai käynnissä olevasta kiinnostavasta muutosta.

Keväällä 2016 perustettu TIKLI-WhatsApp-ryhmä on nyt ensisijainen hälytyskanava, mutta tekstiviestipalvelua pidetään vielä toistaiseksi yllä ja siihen välitetään WhatsApp-ryhmään tulleet havainnot. Tekstiviestipalveluun ei voi enää liittyä uusia jäseniä. Tekstiviestipalvelun pääkäyttäjä on Mikko Savelainen, yhteystiedot löytyvät täältä.

MITÄ HAVAINTOJA TIKLIIN ILMOITETAAN?

Tikli-verkkolaisille on laadittu 3.1.2015 päivitetty ilmoitusohje, josta selviää, mitkä havainnot tulee ilmoittaa. Pääsääntöisesti ilmoittamisessa noudatetaan seuraavaa ohjetta:

 • ILMOITETAAN AINA
  • Valtakunnalliset suurharvinaisuudet, harvinaisuudet ja pikkuharvinaisuudet
  • Apuksen alueella harvinaiset lajit (Apus-harvinaisuudet)
  • Tieto käynnissä olevasta mielenkiintoisesta muutosta (esim. kurkimuutto)
 • SAA ILMOITTAA AINA
  • Apuksen alueella vähälukuiset lajit (Apus-pikkukivat)
 • OMAN HARKINNAN MUKAAN
  • Poikkeukselliset talvehtijat
  • Apuksen eri kunnissa harvinaiset lajit (esim. silkkiuikku Keravalla)
  • Muut poikkeukselliset havainnot/havaintoajat, kuten esim. suuret kerääntymät tai koskikarahavainto kesällä

HAVAINNON ILMOITTAMINEN

Ilmoitussääntö on hyvin yksinkertainen: kun löydät tai havaitset kiinnostavan lajin tai teet muuten mielenkiintoisen havainnon, tai kuulet sellaisesta havainnosta, tee heti Tikli-ilmoitus. Jos viestin lähettäminen ei onnistu heti itseltäsi, niin soita jollekin, jonka tiedät olevan Tiklissä mukana, ja pyydä häntä lähettämään viesti.

Tikli-viesti on toisaalta tiedotus hyvästä havainnosta, mutta ensisijaisesti viestin pitäisi auttaa muita linnun/lintujen näkemisessä. Viestiin kirjoitetaan tarpeen mukaan ajo-ohjeita ja muuta lisätietoa havainnosta. Lentävien lintujen kohdalla tärkeää on viestin lähettämisen nopeus ja linnun lentosuunnan sekä ohituspuolen kertominen.

VIESTIN LÄHETTÄMINEN

Ilmoitusviesti lähetetään tekstiviestinä, mistä se välittyy muille Tikli-jäsenille tekstiviestinä tai sähköpostina n. 1-2 minuutin viiveellä. Havainnon voi tallentaa myös Tiklin verkkosivulla.

VIESTIEN VASTAANOTTAMINEN

Tikli-jäsenen pitää rekisteröityä palvelun tuottajan Santamargarita Oy:n Lintutiedotus-verkkosivulle ja siellä Tikli-ryhmään. Yhdistyksen TIKLI-pääkäyttäjä Mikko Savelainen auttaa tässä tarvittaessa.

Käyttäjätunnus ja salasana luodaan kirjautumisvaiheessa ja salasanan voit vaihtaa ”OmaProfiili” -kohdassa. Bongariliiton Lintutiedotuksen jäsenten ei tarvitse avata uutta tiliä vaan Tikli käyttää samaa tiliä. Samoin käyttäjätunnus ja salasana ovat samat. Tikli-ryhmään pitää kuitenkin liittyä ja hälymäärittelyt ryhmältä ”Tikli-verkko” tehdä erikseen.

Jokainen voi itse valita, mitkä viestit haluaa vastaanottaa. Kohdassa ”Omat hälytykset” määritellään, millaisia tekstiviestejä tai sähköposteja tilataan. Kaikki Tikli-viestit näkyvät myös Lintutiedotuksen sivuilla kirjautumisen jälkeen.

Tiklin jäsenet saavat yksityiskohtaiset ohjeet hälytysmäärittelyjen tekemisestä.

MAKSUT

Tekstiviestit ovat maksullisia (n. 11 snt/kpl). Käyttäjän pitää ostaa viestisaldoa palvelun tarjoajalta. Minimiostos on 20€, jolla saa 175 viestiä.

Tiklin liittymismaksu on 10 euroa, vuosimaksua ei ole. Palvelu on tarjolla vain Apuksen jäsenille. Mikäli jäsen eroaa Tiklistä tai joutuu eroamaan esimerkiksi Apuksen jäsenyyden päättyessä, ostettuja viestejä ei hyvitetä.

TIKLISSÄ ILMOITETTAVAT HAVAINNOT