Ohje lintuharrastajille korona-epidemiassa

Koronavirusepidemiasta huolimatta lintuja voi harrastaa lähes normaalisti. Nyt kannattaakin nauttia luonnossa liikkumisesta. Ekoretkeilyä kannattaa suosia ja tunnetuimpien lintupaikkojen sijasta voi etsiä uusia, vähän retkeiltyjä seutuja. Niiltä voi löytyä yllätyksiä.

Lintuhavaintoja kertyy Tiiraan (www.tiira.fi) lähes 90-prosenttisesti eniten retkeillyiltä, tunnetuilta lintupaikoilta. Kuitenkin havainnot myös vähän retkeillyiltä alueilta olisivat tärkeitä. Ehkä juuri tänä keväänä on aikaa suunnata esim. metsiin tai soille ja tallentaa havainnot myös Tiiraan! Apuksen alueella eniten retkeiltyjä alueita ovat Tuusulanjärven ympäristö, Hyvinkään Kytäjän peltoalueet ja Ridasjärvi sekä Nurmijärven Lepsämän alue. Kaikilta muilta paikoilta havaintoja tulee niukasti tai ei lainkaan.

Toivomme, että jokainen noudattaa viranomaisten antamia suosituksia ja määräyksiä, kuten ulkomaanmatkan jälkeistä karanteenia, etäisyyttä toisiin ihmisiin, hyvää käsi- ja yskimishygieniaa, kasvomaskien käyttöä silloin kun turvaväleistä ei pystytä huolehtimaan sekä kokoontumisrajoituksia paikallisten terveysviranomaisten ohjeiden mukaan.

Muista joka tilanteessa, että Covid-19-tauti on merkittävällä osalla sairastuneista lieväoireinen tai jopa oireeton, joten sitä saattaa levittää tietämättäänkin.

Lintutornissa ja vastaavissa paikoissa on jokaisen huolehdittava siitä, että etäisyys muihin ihmisiin on vähintään 2 metriä. Ole huomaavainen ja anna tilaa seuraaville tulijoille poistumalla tornista kohtuullisen ajan kuluttua.

Tartuntamahdollisuuden pienentämiseksi kiikareita ja kaukoputkia ei ole suositeltavaa lainata oman perheen ulkopuolelle.