Apus ry

Apus ry on Keski- ja Pohjois-Uudenmaan lintuharrastajien
yhdistys, jonka tavoitteena on edistää lintuharrastusta ja lintujen suojelua omalla alueella, Suomessa ja kansainvälisesti.

Liity jäseneksi!

Voit liittyä Apuksen jäseneksi BirdLifen liittymislomakkeella. Jäsenmaksu on 26 eur/vuosi. Liittymislahjana saat Lintuharrastus-oppaan ja BirdLifen havaintovihon.

Apuksen ekokisa

Tästä pääset Ekokisan sivulle: osallistu tai seuraa tuloksia!

Tykkää Facebookissa

Anna palautetta sivuista tai terveisiä Apukselle

BirdLife International

BirdLife International

Yhteystiedot

Keski- ja Pohjois-Uudenmaan Lintuharrastajat Apus ry
Osoite: PL 109, 05801 Hyvinkää
Sähköposti: apus@birdlife.fi
Tilinumero:
FI62 1029 3006 1010 82

BirdLife Suomi ry

BirdLife Suomi

Tornien taisto

Tornien taisto 2016 Apuksen alueella - 117 lajia

Valtakunnallinen Tornien taisto käytiin lauantaina 7.5.2016. Kesäisessä säässä käyty kisa kokosi jälleen lintuharrastajia yli 300 lintutorniin ympäri maan. Apuksen alueella viisi lintutornia oli miehitettynä. Tässä yhteenveto alueemme taistotuloksiin.

Apuksen viisi tornia ovat erilaisia ympäristöltään ja olosuhteiltaan. Ridasjärven torni ja Tuusulanjärven molemmat tornit ovat rehevän järven rannalla. Ridasjärven tornilta näkee koko järven, Tuusulanjärven torneilta näkyvyys järvelle on varsin rajoittunut. Huikonmäen torni sijaitsee keskellä tuusulalaista maalaismaisemaa ja Tornimäen torni laskettelurinteen päällä Klaukkalassa. On siis luonnollista, että torneista havaitaan varsin erilaisia määriä lintuja ja melko lailla myös eri lintulajeja.

Viidestä tornistamme havaittiin kisassa yhteensä 117 lajia. Hyviä Taisto-lajeja olivat mm. pyrstötiainen ja närhi, jotka ovat täällä ympäri vuoden, mutta tähän aikaan vuodesta erityisen hankalia havaita. Muutamia aikaisia saapujia tavattiin, esim. lehtokerttu, törmäpääsky ja satakieli. Vähälukuisista pesimälajeistamme havaittiin mm. liejukana, punajalkaviklo, meriharakka ja kaulushaikara. Kisan harvinaisimmat havainnot olivat yllättäviä: pähkinähakista tehtiin vuoden ensimmäinen havainto Tornimäellä ja pikkukäpylinnusta vasta vuoden kuudes havainto. Käpylintujen runsaushan vaihtelee suuresti vuodesta toiseen ja nyt ne ovat olleet lähes kadoksissa.

20 lajia havaittiin kaikista torneista. Tässä joukossa yllättävimmät lajit olivat korppi ja kottarainen, jotka voivat joskus tuottaa tuskaa taistopäivänä. 34 lajia havaittiin vain yhdestä tornista, näitä havaintoja voidaan kutsua ässähavainnoiksi. Ässät jakautuivat torneittain seuraavasti:

 • Ridasjärvi 13 (härkälintu, mustakurkku-uikku, jouhisorsa, lapasorsa, tundrahanhi, kanadanhanhi, kaulushaikara, liejukana, merilokki, nuolihaukka, sääksi, leppälintu, sirittäjä)
 • Tornimäki 8 (pähkinähakki, käki, pikkukuovi, metsäviklo, piekana, kivitasku, kulorastas, pikkukäpylintu)
 • Huikonmäki 5 (hemppo, lehtokerttu, pensastasku, pikkulepinkäinen, teeri)
 • Kaakkola 5 (kesykyyhky, varpunen, mustavaris, närhi, pensaskerttu)
 • Koskenmäki 3 (pyrstötiainen, kanahaukka, puukiipijä, meriharakka)

Tässä vielä alueemme lopputulokset

 • Hyvinkää Ridasjärvi, lintutorni, Apus/Köyhät Ridarit 74 lajia
 • Järvenpää Tuusulanjärvi, Kaakkolan lintutorni, Kaakkolan kaihit - torilla tavataan 70 lajia
 • Nurmijärvi Tornimäen torni, Tornimäen korppikotkat 61 lajia
 • Tuusula Huikonmäki, pihatorni , Huikon hurjat 57 lajia
 • Tuusula Tuusulanjärvi, Koskenmäki, Lintutorni, Swift Ladies 54 lajia

Mika Asikainen


Tornien taisto 2015 Apuksen alueella

22. Tornien taisto kisailtiin jälleen myös Apuksen kaikissa lintutorneissa. Aamu valkeni upeana ja pilvettömänä. Päivä oli hyvin tuulinen ja aamupäivällä pilviä kerääntyi runsaasti taivaalle ja muutama yksittäinen sadekuurokin saatiin. Taiston loppua kohden pilviin repesi taas aukkoja.

Tulokset Apuksen torneista (suluissa edellisvuoden tulos):

 • Hyvinkää Ridasjärvi 77 lajia (82)
 • Järvenpää Tuusulanjärvi, Kaakkola 71 lajia (78)
 • Tuusula Tuusulanjärvi, Koskenmäki 56 lajia (48)
 • Tuusula Huikko 55 lajia (61)

Parhaiksi lajeiksi ilmoitettiin mustapyrstökuiri ja tervapääsky (Ridasjärvi), pikkutikka ja ruskosuohaukka (Koskenmäki) sekä punajalkaviklo ja liejukana (Huikko). Ridasjärven lintutornilla oli optiikkaesittelyä ja yleisöretki.

Koko maassa Tornien taistoon osallistui 325 lintutornia. Kärkisijat menivät tänä vuonna Pohjois-Pohjanmaan torneille.

Kyseessä on kevään suurin lintutapahtuma, joka järjestettiin jo 22. kerran. Tornien taistossa lintuharrastajat kisailevat siitä, mistä lintutornista nähdään ja kuullaan eniten lintulajeja klo 5–13.

http://www.birdlife.fi/lintuharrastus/tornien_taisto.shtml

torni-ja-putki-mika_asikainen.jpg