Apuksen ylläpitämät talviruokintapaikat

Apus ylläpitää useita talviruokintapaikkoja alueellaan. Tällä hetkellä ruokintoja on neljä: Järvenpään Kaakkolassa, Tuusulassa Sarvikalliolla ja Pyöräkalliolla lähellä Keravan rajaa sekä Hyvinkään Ridasjärvellä. Apus maksaa ruokintapisteiden kulut ja ylläpidosta vastaavat vapaaehtoiset jäsenet. Ruokintapisteet voivat toimia yleisöretkien kohteina.

Jos retkeilet ruokinnalla, kerro ihmeessä muillekin, mitä lajeja olet havainnut. Havainnot on hyvä ilmoittaa Tiiraan. Jos haluat jakaa kuvan havainnostasi käytettäväksi täällä nettisivuilla, ota yhteyttä sivujen ylläpitäjiin vaikkapa yhteydenottolomakkeen kautta, niin olemme yhteyksissä ja sovitaan, miten voit helpoiten toimittaa kuvat ja sovitaan muut yksityiskohdat.

Pyöräkallion talviruokinta, Tuusula

Apuksen ylläpitämä Pyöräkallion talviruokinta sijaitsee Tuusulan Tuomalansuon kupeessa Pyöräkallion laella, pienen kuusikon suojassa. Alueella kulkee runsaasti polkuja ja paikalle on melko helppo löytää karttaan merkittyjä pääpolkuja pitkin. Jos saavut paikalle autolla, parkkipaikkoja löytyy mm. Taikatien alusta ja Pihkaniityn pururadan kupeesta. Näiltä parkkipaikoilta on noin kilometrin matka ruokinnalle polkuja pitkin. Karttalinkki Pyöräkallion ruokintapaikalle löytyy täältä.

Metsäruokinnan peruslajistoa läpi talven ovat mm. tali-, sini-, kuusi-, hömö-, pyrstö- ja töyhtötiaiset, puukiipijä, mustarastas, närhi, hippiäinen,punatulkku, käpy- ja harmaapäätikka. Pyyn kuulee tai näkee usein lähistöllä, samoin palokärjen. Kevättalvella ruokinnalle löytävät usein myös keltasirkut ja peipot. Ruokintaa ympäröivästä metsästä on lähes vuosittain havaintoja myös valkoselkä-, pikku- ja pohjantikasta sekä varpuspöllöstä. Hyvinä käpyvuosina myös käpylinnut viihtyvät metsässä. Ruokintaa ylläpitää Noora Andersson.

Sarvikallion talviruokinta, Tuusula

Sarvikallion ruokinta löytyy heti pienemmän parkkipaikan vierestä. Sarvikalliolla kannattaa tutustua myös uuteen luontopolkuun, joka lähtee heti ruokinnan vierestä ja mutkittelee alueen metsien ja kallioiden lävitse. Karttalinkki Sarvikallion ruokinnalle löytyy täältä.

Kaakkolan talviruokinta, Järvenpää

Kaakkolan linturuokinta on helposti tavoitettavissa Joukonpolun pitkospuita myöten. Karttalinkki Kaakkolan talviruokinnalle löytyy täältä.

Ridasjärven talviruokinta, Hyvinkää

Ridasjärvelle kannattaa suunnata talvellakin, vaikka järvi olisi jäässä. Ruokinnalla voi havaita monia eri lajeja. Karttalinkki Ridasjärven talviruokinnalle löytyy täältä.

Myllykosken talviruokinta, Nurmijärvi

Nurmijärven Myllykosken ulkoilualueelle perustettiin lintujen talviruokintapaikka vuonna 2019. Alue on Natura suojelualuetta. Ruokintapaikka on helposti saavutettavissa ja sijaitsee aivan parkkipaikan vieressä vasemmassa kulmassa. Tänä kesänä paikalle on tarkoitus viedä paikalle myös vesiastia hellepäiviksi. Luontopolku kiertää ruokintapaikan ympäri ja alueella löytyy laavu ja kolme tulentekopaikkaa. Ulkoilualue on suosittu ja parkkipaikka onkin usein täynnä autoja. Tällöin auton voi jättää tien toiselle puolelle alas tai Myllykukon liityntäpysäköintipaikalle. Koskikaran voi nähdä joella ja talviruokinnalla on viihtyneet pyrstötiaiset, hömötiaiset, puukiipijä, käpytikka, kuusi-, sini- ja talitiaiset. Karttalinkki Myllykosken ruokintapaikalle löytyy täältä.