Apuksen ekokisat

Apuksen juhlavuoden ekokisa 1.1.-31.12.2021

Apuksen suosittu ekokisa tekee paluun 40-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Ekokisan säännöt löytyvät täältä ja kisaan ilmoittaudutaan mukaan Tringan kisasivuilla.

Ekokisassa liikutaan lihasvoimin ja havainnoidaan lajeja yhdistyksen toimialueella. Kilpailuaikana on koko kalenterivuosi. Kisaan tulee ilmoittautua mukaan viimeistään pääsiäisenä eli 5.4. mennessä.

Apuksen talvikävelykisa 2019-20

Kisa käytiin ajalla 1.12.2019 - 29.2.2020

Haastoimme jäseniä retkeilemään oman kodin ympäristössä ja laskemaan montako lajia on mahdollista havaita talvikuukausina.

Kilpailualue on Apuksen kuusi kuntaa, kisa-aika on 1.12.2019 - 29.2.2020 ja kisassa liikutaan vain jalkaisin omasta kotoa käsin.

Yöpyminen retken välissä on luvallista. Voit siis kävellä teltan kanssa metsässä koko viikon, kunhan kaikki taipaleet tehdään kävellen.

Myös hiihtäminen, luistelu, juokseminen tai uiminen on sallittu. Pyöräilijöille ja muille kelkkailijoille on omat kisansa!

Kävelyn keskeyttäminen retken aikana on  luvallista. Voit siis käydä välillä bongaamassa autolla, kunhan kävely jatkuu samasta paikasta mistä nousit kyytiin. Voit siis kerätä lajeja myös matkalla esim. juna-asemalle, kunhan kävely jatkuu samasta pisteestä takaisin kotiin.

TULOKSET

Sija Nimi Pinnat
1. Ari Kuisma 55
1. Mikko Savelainen 55
3. Mika Hermas 51
3. Jukka Meriläinen 51
3. Tarja Mäenpää 51
6. Seppo Niiranen 49
7. Keijo Heinunen 43
8. Sisko Mikkonen 41
8. Reijo Mikkonen 41
10. Tapio Hietaniemi 40
11. Noora Andersson 37
11. Juho Kinnunen 37
13. Lauri Rahikainen 35
14. Rainer Salo 34
15. Olli Puustinen 31
16. Suski Kaukinen 25
16. Hannu Myllynen 25
18. Hanna Pesanto 23

Ekokisa 2018

Ekokisassa 2018 oli osallistujia 27 ja voiton vei Jari Helander. Kisan tulokset löytyvät täältä.

Ekokisa on Apuksen suosituin kisa, jossa liikutaan kotoa käsin omin lihasvoimin ja lasketaan vuoden aikana havaitut lintulajit. Kisaan on helppo osallistua eikä kaikkien tarvitse kilpailla voitosta. Vuoden 2018 kisan sivu oli osoitteessa www.tringa.fi/kisa

Ekokisan säännöt löytyvät täältä.

Ekokisan 2016 tulokset

Apuksen ekokisa käytiin koko vuoden mittaisena, eli 1.1.-31.12.2016. Kisassa oli kaksi sarjaa: perinteinen sarja sekä uutena kävelysarja. Molemmissa sarjoissa laskettiin vuoden aikana Apuksen alueella havaittuja lajeja sellaisilla retkillä, joilla on kotoa lähtien liikuttu pelkällä lihasvoimalla. Kävelysarjassa sai liikkua vain jalan.

Kisaan osallistui 25 henkeä perinteisessä sarjassa ja 18 henkeä kävelysarjassa - osa kilpaili molemmissa. Ekokisan voiton vei tällä kertaa ylivoimaisesti Jari Helander Järvenpäästä 185 lajilla. Toiseksi tuli Mikko Savelainen Keravalta (175) ja kolmanneksi Ritva Nurmi Hyvinkäältä (170). Nuori uusi kisaaja Juho Kinnunen Keravan kupeesta Tuusulasta tuli hienosti neljänneksi jääden pronssisijasta vain yhden lajin päähän.

Kävelysarjassa kolmen kärki oli tasoissa vielä viikko ennen joulua. 18.12. Tapio Tiirikainen onnistui täsmäretkellä Kaanaan metsään havaitsemaan vielä kaksi uutta lajia (pohjantikka ja varpuspöllö) ja kiri niillä kävelysarjan voittoon (143 lajia). Kakkoseksi jäivät Mika Hermas Järvenpäästä ja Antti Mähönen Nurmijärveltä (141 lajia). Seuraavat neljä sijaa menivätkin järvenpääläisille "kävelijöille". Tuusulanjärven läheisyys tuo heille nähtävästi pientä kilpailuetua.

Vuosi 2016 oli yhdistyksen alueella lajimäärällä laskettuna erinomainen, alueella havaittiin yli 230 eri lajia. Ekokisalistoille näistä lajeista päätyi 212. Ässiä, eli vain yhden henkilön havaitsemia lajeja oli 11:
 • Pikku-uikku Antti Mähönen (K)
 • Haahka Ritva Nurmi
 • Kattohaikara Ritva Nurmi
 • Peltopyy Jirka Lahtinen
 • Luhtahuitti Matti Keltala
 • Punajalkahaukka Kari Degerstedt
 • Punakuiri Seppo Niiranen
 • Vesipääsky Seppo Niiranen
 • Helmipöllö Tapio Hietaniemi (K)
 • Sepelrastas Tapio Hietaniemi (K)
 • Pussitiainen Keijo Jussilainen
Ekokisa sai jälleen runsaasti liikkumista aikaan. Eniten liikkui Tarja Mäenpää, jolle kertyi kilometrejä 1833. Muita yli tuhannen kilometrin (pyöräilijöitä) olivat Mika Lätti, Keijo Jussilainen, Jari Helander ja Mikko Savelainen. Kaikki kisaajat eivät pitäneet kirjaa kilometreistään.

Huima on myös Mika Hermaksen kilometrimäärä kävelysarjassa, peräti 696 km! Risto Johansson käveli 407 km ja 300 kilometriä vuoden aikana ylittivät myös Seppo Niiranen, Jari Helander ja Ari Kuisma. Tiirikaisenkin kilometritkin ovat todennäköisesti olleet kovat. Kodin sijainti vaikuttaa kävelysarjassa paljon, esimerkiksi Tapio Hietaniemi ylitti sata lajia vain 37 kilometrin kävelyillä.

Tulokset kokonaisuudessaan kisasivulla http://tringa.fi/kisa/

Ekokisan 2016 uutisia

Kävelykisa huipentaa ekokisan (7.11.2016)

Apuksen ekokisassa on loppusuora auennut, sillä kisa päättyy vuodenvaihteeseen. Perinteisessä sarjassa johtopaikkaa pitkään hallinnut Jari Helander (184 lajia) näyttäisi vievän voiton, sillä hän johtaa kisaa 9 lajin erolla Mikko Savelaiseen. Tällaista eroa on vaikea kiriä kiinni enää tässä vaiheessa vuotta. Kolmantena kisassa on Ritva Nurmi (170), mutta hänen perässään vaanii kovan nousun tehnyt nuori keravalainen Juho Kinnunen (167). Kovimmat kilometrit (1833 km) toistaiseksi polkenut Tarja Mäenpää on viidentenä (164 lajia).

Kävelysarjassa voitosta käydään vielä kova kisa. Kärjessä on tällä hetkellä kaksikko Antti Mähönen ja Tapio Tiirikainen Nurmijärveltä 140 lajilla. Heidän perässään vain yhden lajin päässä on Mika Hermas Järvenpäästä. Järvet taisivat ehtiä jo jäätymään, joten vesilintujen osalta voi loppuvuosi olla aika hiljainen. Kärkikolmikon lajilistojen tarkastelu paljastaa mm. seuraavat puuttuvat lajit:

 • Mähönen: tundraurpiainen, merilokki, valkoselkätikka, pähkinänakkeli
 • Tiirikainen: tundraurpiainen, pohjantikka, lehtopöllö, nokkavarpunen, pähkinähakki, valkoselkätikka, varpuspöllö
 • Hermas: teeri, nokkavarpunen, pähkinähakki, lehtopöllö, pähkinänakkeli, varpuspöllö

Tsemppiä kaikille ekokisaajille vielä loppuvuodeksi!

Mika Asikainen  

Jari Helander jatkaa kärjessä (11.9.2016)