Apus ry

Apus ry on Keski- ja Pohjois-Uudenmaan lintuharrastajien
yhdistys, jonka tavoitteena on edistää lintuharrastusta ja lintujen suojelua omalla alueella, Suomessa ja kansainvälisesti.

Liity jäseneksi!

Voit liittyä Apuksen jäseneksi BirdLifen liittymislomakkeella. Jäsenmaksu on 26 eur/vuosi. Liittymislahjana saat Lintuharrastus-oppaan ja BirdLifen havaintovihon.

Apuksen ekokisa

Tästä pääset Ekokisan sivulle: osallistu tai seuraa tuloksia!

Tykkää Facebookissa

Anna palautetta sivuista tai terveisiä Apukselle

BirdLife International

BirdLife International

Yhteystiedot

Keski- ja Pohjois-Uudenmaan Lintuharrastajat Apus ry
Osoite: PL 109, 05801 Hyvinkää
Sähköposti: apus@birdlife.fi
Tilinumero:
FI62 1029 3006 1010 82

BirdLife Suomi ry

BirdLife Suomi

Keravan lintupaikat

 • Savio, Myllynummen teollisuusalue (entinen Keravan kaatopaikka)
  Vanhan kaatopaikan täyttömäen muodostama rikkaruohoalue, jonka reunalla on muutamia lampia. Alue sijaitsee Saviolla, kävelymatkan päässä Savion rautatieasemalta (n. 1km kaakkoon). Autolla pääsee täyttömäen tyvelle ajamalla Karhuntassuntietä kohti energialaitosta. Autolle on runsaasti pysäköintitilaa tienreunustoilla. Näennäisesti hiljaisella tiellä kulkee energialaitokselle meneviä rekkoja, mikä pitää huomioida sekä liikkuessa että auton pysäköinnissä.
  Täyttömäellä voi nähdä monipuolisesti muuttomatkalla levähtäviä siemen- ja hyönteissyöjiä. Erikoisimpia ovat syksyisin havaittavat lapinkirviset, sinirinnat, kangaskiurut ja lapinsirkut. Talvella rikkaruohostossa viihtyvät tiklit ja urpiaiset. Altailla on havaittu monia keravalaisittain eksoottisia vesilintuja, kuten tukkasotka, mustakurkku-uikku ja liejukana.

 • Keinukallion muuton tarkkailupaikka
  Keinukallio entinen laskettelukeskus, jonka huippu on keinotekoisesti korotettu. Huipulta aukeaa hyvät näkymät lähes kaikkiin ilmansuuntiin, joten paikka sopii loistavasti muuton tarkkailuun. Keinukallio sijaitsee Keravan keskustasta n. 4 kilometriä kaakkoon Vanhan lahdentien ja Porvoontien risteyksessä. Autolla pääsee mäen tyvelle ajamalla Keinukalliontietä perille asti. Alue on suosittua ulkoilumaastoa, joten pysäköintitilaa on ylenpalttisesti. Huipulle vie useita eri reittejä, joista vasemmanpuoleisin eli eteläisin on suosituin (vain maitohappomasokistit menevät huipulle keskeltä rinnettä!).
  Rinne ei ole muuttoreittien varrella, mutta hyvän näkyvyytensä vuoksi se on muutontarkkailijoiden suosiossa. Ylivoimaisesti harvinaisin "Keinikseltä" nähty lintu on Suomen läpi muuttanut hanhikorppikotka.
 • Haukkavuori on pieni vanhan metsän alue Keravan vankilan eteläpuolella. Noin 700 metriä Vanhaa Lahdentietä vankilalta etelään on parkkipaikka, josta lähtee polku Haukkavuorelle. Polku kulkee metsän läpi Kaskelantielle, missä on myös parkkipaikka. Haukkavuorella laulaa peukaloisia, sirittäjiä ja joinakin vuosina myös idänuunilintu. Muutenkin metsälajisto on monipuolista.
 • Koukkusuon alueella Keinukallion etelä- ja itäpuolella on Sipoon puolella olevat hulevesialtaat, muutamia peltoja ja Koukkusuon ojitettu suoalue. Hulevesialtaille pääsee ulkoilureittejä pitkin. Auto kannattaa jättää Keinukallion parkkipaikalle. Altailla on nähty useita lajeja kahlaajia ja vesilintuja. Koukkusuo on lähes ainoa paikka havaita teeri Keravalla.
 • Viron metsät kunnan luoteisreunalla ovat osittain luonnontilaisia metsiä. Metsissä risteilee runsaasti polkuja. Alueella havaitaan mm. useita lajeja tikkoja (palokärki, harmaapäätikka, talvisin silloin tällöin myös pohjantikka) ja pyitä.
 • Keravan kartanolla on useina talvina ollut hyvä talviruokinta. Ruokinnalla käy erityisesti peippolintuja ja tiaisia. Ruokinta sijaitsee kartanorakennuksen itäpuolella.
 • Vankilan pellot vankilan pohjoispuolella ovat vankilan viljelyksessä ja niillä ei saa kulkea ilman lupaa. Vanhalta Lahdentieltä ja Kaskelantieltä pelloilla olevia lintuja voi tarkkailla.
 • Sompion lammikolla viihtyy usein parvi sinisorsia ja silloin tällöin siellä pysähtyy myös muita lintuja.