Apus ry

Apus ry on Keski- ja Pohjois-Uudenmaan lintuharrastajien
yhdistys, jonka tavoitteena on edistää lintuharrastusta ja lintujen suojelua omalla alueella, Suomessa ja kansainvälisesti.

Liity jäseneksi!

Voit liittyä Apuksen jäseneksi BirdLifen liittymislomakkeella. Jäsenmaksu on 26 eur/vuosi. Liittymislahjana saat Lintuharrastus-oppaan ja BirdLifen havaintovihon.

Apuksen ekokisa

Tästä pääset Ekokisan sivulle: osallistu tai seuraa tuloksia!

Tykkää Facebookissa

Anna palautetta sivuista tai terveisiä Apukselle

BirdLife International

BirdLife International

Yhteystiedot

Keski- ja Pohjois-Uudenmaan Lintuharrastajat Apus ry
Osoite: PL 109, 05801 Hyvinkää
Sähköposti: apus@birdlife.fi
Tilinumero:
FI62 1029 3006 1010 82

BirdLife Suomi ry

BirdLife Suomi

Klaukkala, Isoniittu ympäristöineen, Nurmijärvi

Klaukkalan Isoniittu ympäristöineen tarjoaa monipuolisia linturetkimahdollisuuksia ympäri vuoden. Peltoalueen läpi luoteesta kaakkoon virtaa Luhtajoki, ja aluetta reunustavat monipuoliset osittain vanhatkin metsät, joissa tosin on tehty runsaasti hakkuita viime vuosina.

Talvella pelloilla päivystää säännöllisesti 1-2 isolepinkäistä, ja paikka on otollinen myös esim. hiiripöllölle vaellusvuosina. Klaukkalan puhdistamolta tulevat vedet pitävät Luhtajoen osittain sulana pitkälle alajuoksun suuntaan, mikä mahdollistaa sinisorsien ja satunnaisesti muidenkin vesilintujen talvehtimisen alueella. Muita mukavia talvisaikaan melko helposti nähtäviä lajeja ovat mm. pikkutikka ja kana- ja varpushaukat.

Keväällä pelloille nousee tulvaa, mikäli vedenkorkeus joessa nousee hyvin korkeaksi. Tulva ei kuitenkaan säily paikalla pitkään, joten merkittäviä lintukerääntymiä ei synny. Kevätaikaan harmaapäätikan huutelu on alueella helppo kuulla ja hämärän aikaan retkelle intoutuva harrastaja voi kuulla varpuspöllön huutelun pellon reunametsistä.

Kesäaikaan linnusto on monipuolisinta: Alue on varma ruisrääkkäpaikka, yleensä useamman yksilön voimalla. Jokivarsissa viihtyvät kerttuset ja sirkkalinnut ovat myös todennäköisiä tuttavuuksia, lukuisista satakielistä puhumattakaan. Öinen liikkuja voi kohdata myös vaikkapa lehtopöllöpoikueen tai alueella saalistelevan nuolihaukan. Alueen reunametsistä on mahdollisuus löytää liki kaikkia mahdollisia eteläsuomalaisia metsälintulajeja pyystä jopa idänuunilintuun ja pikkusieppoon.

Syksyllä pelloille kertyy tyypilliseen tapaan kirvisiä, västäräkkejä ja muita pikkulintuja, joita voi päästä tarkkailemaan mukavasti lyhytkasvustoisilla laidunniityillä. Pikkulepinkäisiä pesii alueella, mutta erityisesti elo-syyskuun muuttoaikana niitä kertyy hyönteisjahtiin aidantolpille ja koiranputkien latvoihin.