Apus ry

Apus ry on Keski- ja Pohjois-Uudenmaan lintuharrastajien
yhdistys, jonka tavoitteena on edistää lintuharrastusta ja lintujen suojelua omalla alueella, Suomessa ja kansainvälisesti.

Liity jäseneksi!

Voit liittyä Apuksen jäseneksi BirdLifen liittymislomakkeella. Jäsenmaksu on 26 eur/vuosi. Liittymislahjana saat Lintuharrastus-oppaan ja BirdLifen havaintovihon.

Apuksen ekokisa

Tästä pääset Ekokisan sivulle: osallistu tai seuraa tuloksia!

Tykkää Facebookissa

Anna palautetta sivuista tai terveisiä Apukselle

BirdLife International

BirdLife International

Yhteystiedot

Keski- ja Pohjois-Uudenmaan Lintuharrastajat Apus ry
Osoite: PL 109, 05801 Hyvinkää
Sähköposti: apus@birdlife.fi
Tilinumero:
FI62 1029 3006 1010 82

BirdLife Suomi ry

BirdLife Suomi

Lepsämän pellot, Nurmijärvi

Lepsämän pellot Nurmijärvellä on yksi parhaista muuttolintujen levähdysalueista Apuksen alueella. Monena keväänä pelloilla on hyvä kevättulva, joka kokoaa vesilintuja, hanhia, joutsenia ja kahlaajia. Paikalla on nähty myös useita harvinaisuuksia. Parhaiten tulvan lintuja näkee Yli-Lepsämäntieltä Huunantien risteyksen itäpuolelta. Kuva Seppo Takatalo.

Lepsämänjokilaakso on kulttuuriympäristönäkin näyttävä alue voimakkaine maastonmuotoineen. Linnustollisesti paikan leimallisin piirre on Isoniitun pelloille herkästi nouseva tulva. Alueen läpi mutkitteleva Lepsämänjoki tulvii pelloille paitsi keväisin myös syksyisin ja jopa kesäisin runsaiden sateiden myötä.

Kevätaikaan tulva-alueella on mahdollista nähdä mitä vain tavallisista muuttolinnuista harvinaisuuksiin saakka. Alueen laajuudesta johtuen kaukoputki on liki välttämätön harrastusväline tulvan lintujen kattavaksi näkemiseksi. Alkukeväästä linnusto painottuu sinisorsiin, taveihin, haapanoihin ja muihin sorsalintuihin ja tietysti joutseniin. Myös esim. töyhtöhyyppien ja västäräkkien määrät lasketaan parhaimmillaan sadoissa.

Myöhemmin keväällä lajisto painottuu kahlaajalintuihin, joiden määrät riippuvat suuresti tulvien laskun aikataulusta. Yleensä ainakin metsä- ja valkovikloja ehditään nähdä mukavia määriä ja toukokuun alussa pelloilla voi nähdä satapäisiä kapustarintaparvia. 2010-luvun aikana alueella levähtämään oppineet metsä-, tundra- ja kanadanhanhet ovat tuoneet näyttävän lisän kevätlinnustoon. Harvinaisuuksista kiinnostunut voi löytää parvista joka kevät myös lyhytnokkahanhen. Muita alueella säännöllisesti tai ainakin ajoittain tavattavia harvinaisuuksia ovat pikkujoutsen, harmaasorsa ja mustapyrstökuiri.