Vuoden 2022 opastetut retket ja tapahtumat

Lintukävely Mäntsälän Kotojärvellä la 9.4. klo 8 alkaen

Tule mukaan lintukävelylle tutustumaan Kotojärveen, joka on lähes 400 ha kokoinen Natura-alue Mäntsälässä. Alue koostuu lasketusta järvestä ja Isosuosta, sekä näiden reunusmetsistä. Kotojärvellä on ruokintapaikkojen ansiosta erittäin runsas talvilintulajisto, ja kesäisin tyypillisiä metsälajeja. Tikkoja on paljon runsaan lahopuuston takia, myös pöllöjä ja kanalintuja esiintyy.

Kävelemme retken aikana 3-4 km ryhmän toiveista riippuen. Kumisaappaat on suositeltava jalkinevalinta, maastossa on märkiä kohtia. 400m päässä parkkipaikalta on Mäntsälän kunnan ylläpitämä laavu, jossa voimme pitää evästaukoa. Lopuksi halukkaat voivat lähteä vielä katsomaan Mäntsälän muuttolintukeskittymiä, mm. P-Shellin peltoja ja Kaukalampea. Paikka sijaitsee Mäntsälän keskustasta noin 5 kilometriä länteen, Sälinkään suuntaan.

Ajo-ohjeet: Käänny Vanhalta Lahdentieltä (nro 140) Linja-autoaseman/kukkakauppa Helmililjan kohdalta Sälinkään suuntaan (Peltolantie -> Sälinkääntie). Tietä ajetaan 3,5km, kunnes käännytään vasemmalle Kaltevantielle. Risteyksessä on viitta, jossa lukee Kotojärvi 0,5. Tien päässä on parkkipaikka, josta lähdemme liikkeelle.

Retkioppaana toimii Satu Orajärvi. Ilmoittautumiset retkelle 8.4. mennessä puh. 0440621940/Satsa (mieluiten txt tai wa).

Vuoden ensimmäinen lintukävely järjestetään Myllykosken talviruokinnalle

Sunnuntaina 16.1.2022 järjestetään Liikunnallinen Lintukävely Nurmijärven Myllykosken talviruokinnalle. Lähtö on klo 9.00 yläparkkipaikalta. Reitin pituus noin 2 km. Varaudu retkelle hyvillä kengillä/nastoilla ja säähän sopivalla vaatetuksella. Reitillä on pitkospuita ja portaita, jotka voivat olla märällä kelillä liukkaita tai pakkasella jäässä. Oma optiikka mukaan ja muistetaan pitää 2m turvavälit. Laavulla on mahdollisuus grillata. Laavulla pieni lämmittely.

Lisätietoja ja Ilmoittautumiset retken vetäjälle viimeistään lauantaina 15.1.2022 numeroon 044-9732321. Max. 10 osallistujaa. Säävaraus.

Jäsenillat 2022

17.2. Pöllöilta (Mikko Savelainen)

17.3. Lintuatlas (Heidi Björklund) ja määrityksen perusteet (Mika Asikainen)

Apus ry:n jäsenretki Lappiin ja Kuusamoon kesäkuussa 2022HUOM! Retki täynnä!

Apus ry tekee kesäkuun alussa jäsenretken Kuusamoon ja Lappiin. Tavoitteena on nähdä kaikki Lapin peruslajit kiirunasta pikkusirkkuun yhden viikon aikana. Lähtö la 4.6 ja paluu pe 10.6. Mukaan mahtuu 12 henkilöä.

Lähtö la 4.6 ja paluu pe 10.6. klo 21 (7pv). Matka tehdään pikku-bussilla, Retkelle otetaan mukaan 12 henkilöä. Heidän täytyy olla Apuksen jäseneniä, perusterveitä ja heillä täytyy olla voimassa oleva koronarokotetodistus.

Tavoite
Tavoitteena on tutustua Lapin lintupaikkoihin ja biotoopeihin monipuolisesti. Tavoitelajit ovat riekko, kiiruna, muuttohaukka, kapustarinta, keräkurmitsa, punakuiri, vesipääsky, lapinsirri, jänkäsirriäinen, tunturikihu, sinirinta, sinipyrstö, lapintiainen, kuukkeli, taviokuurna, lapinsirkku ja pikkusirkku. Lisäksi myyrätilanteesta riippuen yritetään nähdä hiiri- ja suopöllöjä sekä yritetään harvinaisuuksia kuten virtavästäräkkiä ja lapinuunilintua. Mukana on joukko yleisiä ja usein todella hyvissä olosuhteissa nähtäviä Lapin lajeja. Lajimäärä on noin 80.

Opas
Oppaana toimii Mikko Savelainen, joka on ollut oppaana kolmella vastaavanlaisella, viikon mittaisella retkellä ja tuntee vähintään kohtalaisesti retkeilyalueen ja sen linnut.

Hinta
Retki maksaa 650€/osallistuja . Hinta sisältää majoituksen 2 hengen huoneessa ja majoitukseen liittyvän aamupalan (syödään joinain päivinä maastossa), bussikuljetuksen sekä opastuksen. Lounaat ja muut ruokailut jokainen kustantaa itse. Ennakkomaksu 200€ tammikuun aikana. Retki täytyy olla kokonaan maksettuna 15.4. mennessä. Järjestä pitää oikeuden mahdollisiin hinnanmuutoksiin, mikäli kustannuksissa tapahtuu järjestäjästä riippumattomia muutoksia. Näistä informoidaan osallistujia hyvissä ajoin.

Ilmoittautuminen
Retkelle otetaan mukaan vain Apuksen jäseniä ilmoittautumisjärjestyksessä. Sitovat ilmoittautumiset tammikuun aikana. Ilmoittautumiset ja lisätiedot: Mikko Savelainen, mikko.savelainen67@gmail.com tai 040 5877 278

Vaatimukset osallistujille
Retkellä kävellään yhteensä noin 60 kilometriä. Osittain vaativassa maastossa, joten perusterveys on oltava kunnossa. Kaikilla osallistujilla on oltava koronarokotukset kunnossa tai tauti sairastettuna. Järjestäjä edellyttää koronapassia (ja todennäköisesti myös majoittajat).

Retken ohjelma

1.päivä la 4.6. Jpää-Kuusamo. Lähtö Järvenpäästä klo 6. Lounas matkan varrella sekä pari kahvi+biotaukoa/ pysähdystä jonkun lintupaikan yhteydessä. Yöpyminen Kuusamossa, Rukatunturin kupeessa: https://www.rukasafaris.fi/fi/iisakki-village/majoitus/243-papin-talo

2. päivä su 5.6. retkeilyä Kuusamossa. Tavoitelajit: metso, lapintiainen, kuukkeli, sinipyrstö ja pikkusirkku

3. päivä ma 6.6. aamu Kuusamossa, josta siirtyminen Sodankylään Kiilopäälle. Yöpyminen Kiilopää-tunturin kuoeessa, Hotelli Niilanpäässä: https://www.kiilopaa.fi/majoitus/hotelli-niilanpaa/


4. päivä ti 7.6. Kiilopää. Päivä tunturissa (kuskilla lakisääteinen lepopäivä). Kävelypäivä noin 12 kilometriä.
Tavoitelajit: riekko, kiiruna, keräkurmitsa, sinirinta

5. päivä ke 8.6. Kiilopää-Utsjoki. Kaamasen lintupaikkojen kautta Utsjoen Piesjängä, paluu Neljän tuulen tuvan ja Inarinjärven kautta Kiilopäälle. Matkalla pysähdytään useilla hyviksi koetuilla lintupaikoilla.
Tavoitelajit: vesipääsky, jänkäsirriäinen, punakuiri, tunturikihu, lapinsirkku, taviokuurna, (virtavästäräkki jos pesii Saariselällä).

6.päivä to 9.6. Sodankylän lintukohteet mm Viiankiaapa. Tavoitelajit: muuttohaukka, jänkäsirriäinen, suokukko, liro, pikkusirkku.

7. päivä pe 10.6. Paluu kotiin. Aamulla mahdollisuus tunturiretkeilyyn lähimaastossa. Lähtö aamupalan jälkeen noin klo 10.Menneet tapahtumat...

... kootaan Arkisto-sivulle