Pihabongaus

Pihabongaus järjestetään tammikuun viimeisenä viikonloppuna. Pihabongauksessa tarkkaillaan tunnin ajan lintuja omalla pihalla tai muulla paikalla. Siihen voi osallistua kuka tahansa. Pihabongaus ei ole kilpailu, joten havaittujen lintujen määrä ei ole ratkaisevaa. Osallistumismaksua ei ole eikä ilmoittautumista tarvita. Pihabongauksen päätarkoituksena on saada yleisö mukaan tarkkailemaan talvisia lintulaudan ja kotipihan lintuja sekä kiinnostumaan lähiluonnosta. Samalla kerätään arvokasta tietoa maamme talvisesta linnustosta. Havainnot voi ilmoittaa tapahtuman sivulla osoitteessa www.pihabongaus.fi. Materiaalit-sivulta löytyy myös tulostettava lomake havaintojen kirjaamista varten.

Pihabongaus 29.-30.1.2022 tuloksia

Suomen suurin lintutapahtuma houkutteli tänä vuonna lumipyrystä huolimatta mukaan ennätysyleisön. Apuksen alueellakin havaintoja ilmoitettiin lähes 700 pihalta, mikä on sata enemmän kuin edellinen ennätys vuodelta 2019.

Talitiainen oli sekä yleisin että runsain laji tänä vuonna. Se havaittiin 668 pihalla yhteensä yli 4200 yksilön voimin. Toiseksi yleisin laji oli mustarastas, joka havaittiin yli 600 pihalla (2440 yksilöä). Mustarastaan edelle lukumäärissä menivät keltasirkku ja pikkuvarpunen.

Ilahduttavan runsas oli yksi talviruokkijoiden lempilajeista eli punatulkku. Se oli viidenneksi yleisin laji ja havaittiin 340 pihalla, yhtä monella kuin pikkuvarpunen!

Järripeippoja oli 35 ja peippoja 40 pihalla. Urpiaiset ja vihervarpuset ovat sen sijaan kateissa tänä talvena, vihervarpusia nähtiin 27 pihalla ja urpiaisia vain 13:lla. Vihervarpusen osalta virhettä saattaa aiheuttaa viherpeippo, joka joskus kirjataan vihervarpusena.

Vähälukuinen harmaapäätikka ilahdutti 65 pihalla ja nokkavarpunen viidellä pihalla.

Koko maan tuloksista voit lukea www.pihabongaus.fi -sivulla

Pihabongausta Huilin terassilla Järvenpäässä.

Aiempien vuosien Pihabongaus-tapahtumien satoa löytyy täältä.