Apus ry

Apus ry on Keski- ja Pohjois-Uudenmaan lintuharrastajien
yhdistys, jonka tavoitteena on edistää lintuharrastusta ja lintujen suojelua omalla alueella, Suomessa ja kansainvälisesti.

Liity jäseneksi!

Voit liittyä Apuksen jäseneksi BirdLifen liittymislomakkeella. Jäsenmaksu on 26 eur/vuosi. Liittymislahjana saat Lintuharrastus-oppaan ja BirdLifen havaintovihon.

Apuksen ekokisa

Tästä pääset Ekokisan sivulle: osallistu tai seuraa tuloksia!

Tykkää Facebookissa

Anna palautetta sivuista tai terveisiä Apukselle

BirdLife International

BirdLife International

Yhteystiedot

Keski- ja Pohjois-Uudenmaan Lintuharrastajat Apus ry
Osoite: PL 109, 05801 Hyvinkää
Sähköposti: apus@birdlife.fi
Tilinumero:
FI62 1029 3006 1010 82

BirdLife Suomi ry

BirdLife Suomi

Vahingoittuneen linnun hoitaminen

Jos löydät loukkaantuneen tai avuttoman linnun, tässä toimintaohjeet:
  1. Selvitä onko lintu todellakin lentokyvytön tai muuten hädässä. Jotkut lintuyksilöt ovat poikkeuksellisen pelottomia ja niiden pakoetäisyys on hyvin pieni. Etenkin kesällä luonnossa on runsaasti lentokyvyttömiä poikasia, joihin ei tule koskea, ellei niihin kohdistu selvä uhka. Jos täysikasvuiseksi arvioimasi lintu ei näytä loukkaantuneelta, lähesty sitä varovasti ja katso päästääkö se kosketusetäisyydelle.
  2. Voimakkailla toimilla (kiinniotto, tarhaus tai lopetus) ei useinkaan ole erityinen kiire. Yleensä on parempi ensin seurata linnun tilan kehittymistä.
  3. Kesällä poikasaikaan tulee lentokyvyttömien lintujen suhteen olla erityisen varovainen. Tällöin suurin osa lentokyvyttömistä linnuista on pesästä lähteneitä poikasia. Linnunpoikasia ei pidä lähestyä eikä niitä tarvitse auttaa, ellei niihin kohdistu selvä uhka. Monet maassa olevat linnunpoikaset vaikuttavat avuttomilta, mutta tavallisesti niillä ei ole hätää. Niiden emot vartioivat niitä lähistöllä. Yksinäisen linnunpoikasen läheisyydestä on suositeltavaa siirtyä nopeasti kauemmas, jotta emot uskaltavat saapua ruokkimaan ja lämmittämään. Avuttoman näköisen poikasen voi siirtää esim. auringonpaahteesta lähimpään varjoon.
  4. Törmänneet linnut (auto, ikkuna tms.) toipuvat usein itsestään. Ellei linnuissa ole näkyviä vammoja, ne ovat saattaneet saada vain lievän aivotärähdyksen. Törmännyttä lintua voi hoitaa pitämällä sitä muutaman tunnin tai yön yli pimeässä pahvilaatikossa toipumassa, jonka jälkeen lintu yleensä pyrähtää laatikosta pirteänä lentoon. Toipumispaikka voi olla huoneenlämpöinen tai hieman tätä viileämpi. Pahasti loukkaantunutta lintua ei saa jättää kitumaan, vaan Eläinsuojelulain mukaan se on lopetettava.
  5. Joitakin lintuja ei voi auttaa. Esimerkiksi sähköjohtoon lentäneen ja siipensä vakavasti loukanneen joutsenen tai tautien vaivaamaan syksyisen nuoren lokin tilanne on usein toivoton. Tällaisissa tapauksissa lintu on päästettävä kärsimyksistään ja lopetettava.
  6. Loukkaantuneisiin lintuihin liittyvissä kysymyksissä voit soittaa jollekin alle olevista henkilöistä.
Järvenpää-Tuusula: Juha Honkala 050-3505170
Kerava: Noora Andersson 050-5472597
Nurmijärvi: Petri Puolakka 050-3518923

Ohje on toimitettu seuraavia lähteitä hyödyntäen:
Suomen Eläinsuojeluyhdistys
Rauman Seudun Eläinsuojeluyhdistys ry
Pohjois-Pohjanmaan Lintutieteellinen yhdistys

Myös BirdLife Suomen sivuilta löytyy ohjeistus "Vahingoittuneen linnun auttaminen". 

Päivitetty 23.10.2019