Valkjärven lintuprojekti teki 20 telkänpönttöä

Telkkäpariskunta. Kuva Ari Niiniviita

Lokakuussa 2022 käynnistetty Nurmijärven Valkjärven lintuprojekti on tullut päätökseensä. Projekti teki 20 telkänpönttöä, joista nyt jo 19 on ripustettu ja viimeinen ripustetaan huhtikuun lopulla.

Projekti sai alkusysäyksen kun Arkadian yhteislyseon opettaja Mika Sipura saapui 9.8.2022 Klaukkalan rotareiden vieraaksi ja piti esitelmän Valkjärven tilaa koskevasta yhteislyseon tutkimuksesta.

Lue Mika Sipuran esitys Valkjärven tilasta.

Tutkimuksessa tuotiin selkeästi esille myös lintujen pesintäolosuhteiden haasteita ja tästä rotareiden jäsen Ari Niiniviita yhdessä kaverinsa Tapio Tiirikaisen kanssa saivat idean pistää pystyyn
projekti tukemaan lintujen elinolosuhteita Valkjärvellä.

Projektin aloituspalaveriin sunnuntaina 30.10.2022 kutsuttiin yhteisöjä ja yksityishenkilöitä, jotka voisivat olla asiasta kiinnostuneita. Apus lähti heti mukaan yhtenä tukiorganisaationa.

Aloitustapaamisen osallistujat. Kuva Tapio Tiirikainen

Aloituspalaveri sai erittäin hyvän vastaanoton ja projekti sai tukijoikseen seuraavat yhteisöt:

  • Nurmijärvi – Klaukkalan rotaryklubi ry
  • Valkjärven kyläyhdistys
  • ProValkjärvi ry
  • Keski- ja Pohjois-Uudenmaan Lintuharrastajat Apus ry
  • Nurmijärven Luonto ry
  • Lions club Klaukkalan Leat
  • K-Rauta Korpisaari

Projekti piti pari suunnittelukokousta ja kävi soutamassa Valkjärvellä rantoja katsomassa.

Minna-Mari Harju sanoo ”Souda tuonne” ja Tapio souti. Kuva Ziljihan Bahana

Samoin projekti vieraili Lempäälän Ahtialanjärvellä tutustumassa siellä toteutettuun lintujen pesinnän kehitysprojektiin. Lopputuloksena näistä alustavista selvityksistä projekti päätti toteuttaa 20 telkänpöntön rakentamisen kevään 2023 aikana.

Varsinainen työntekeminen alkoi tammikuussa, kun projektin ydinryhmä kokoontui ja teki 4 protopönttöä. Erityiskiitos Markku Pesoselle osallistumisesta suunnittelu- ja rakennusvaiheeseen sekä työpajan käytöstä projektin hyväksi protojen valmistuksessa.

Protorakennusporukasta kaksi eli Ritva Leino ja Tapio Tiirikainen. Kuva Markku Pesonen

Näiden avulla saatiin hyvät speksit tarvikehankinnoille sekä rakentamistalkoiden suunnittelulle.

Valkjärven koulu on koko projektin ajan toiminut upeassa yhteistyössä projektin kanssa ja heidän kanssaan sovittiin koulun puutyöluokan käytöstä projektin talkoopaikkana 4.3.2023.

Proton rakentamisesta oli myös se hyöty, että huomattiin rakennustöitä merkittävästi nopeuttavaksi, jos tietyt pöntön osat olisivat jo ennen talkoita tehdyt ja niinpä Klaukkalan rotarit otti asian hoitaakseen.

Lue lisää esivalmistelutalkoista.

Klaukkalan rotarit ahkerina, kuvassa Juha Koivisto (vas.) ja Markku Pesonen. Kuvasta puuttuu kameran takana ollut Erkki Pursiainen

Näin myös talkoot muuttuivat pönttöjen rakentamisesta pönttöjen kokoamistalkoiksi.

Samaan aikaan tehtiin projektin markkinointia sekä tukiyhdistysten jäsenille että myös Nurmijärven Uutisten avulla koko Nurmijärvelle ja tavoitteena oli löytää sekä talkoolaisia että maanomistajia, joiden Valkjärven rantatonteille projektin rakentamat telkänpöntöt on tarkoitus lahjoittaa.

Ennen talkoiden aloittamista projekti oli jo löytänyt 10 maanomistajaa, jotka olivat antaneet luvan ripustaa tonteilleen 15 telkänpönttöä.

Sitten tulikin jo maaliskuun alku ja pönttöjen kokoamistalkoiden aika 4.3.2023.

Lue lisää talkoopäivästä.

Talkoot oli suunniteltu alun perin kaksipäiväisiksi, mutta kiitos etukäteistöiden sekä vikkelän talkooporukan, kaikki 20 pönttöä olivat valmiina jo 4.3.2023 klo 15.

Talkoissa valmistuneet telkänpöntöt ja upeat rakentajat: Heikki Kiuru, Ritva Leino, Tapio Tiirikainen ja Henri Stenroos. Kuvasta puuttuvat Mikko Alakorva sekä kameran takana ollut Ziljihan Bahana

Seuraavaksi oli vuorossa sitten kahden hengen iskuryhmän (Henri Stenroos, Tapio Tiirikainen) tiukka työpäivä 18.3.2023. He kiersivät ympäri Valkjärveä ja kävivät kiinnittämässä 9 pönttöä sovittujen rantatonttien puihin. Kävi jopa niin, että kun yhden tontin naapuri huomasi, mitä pojat tekevät ja tuli juttusille, niin hänkin halusi ja sai yhden pöntön omalle tontilleen.

Tapio Tiirikainen ihailee juuri ripustettua telkänpönttöä. Kuva Henri Stenroos

Tätä projektin loppuraporttia kirjoitettaessa on enää 1 pönttö viemättä Valkjärven rantaan ja sekin saadaan sijoitettua kevään kuluessa.

On ollut erittäin hienoa olla yhteydessä maanomistajiin, jotka joko lehti-ilmoituksen tai lähettämämme kirjeen perusteella ovat olleet erittäin positiivisia asiaa kohtaan ja halunneet tukea telkkien pesintää omilla maillaan. Tässä on ollut selvästi nähtävissä myös eri sukupolvia yhdistävä lintujen tarkkailunäkökulma mukana.

Haluamme kiittää kaikkia projektiin osallistuneita yksityishenkilöitä sekä tukiyhdistyksiämme! Ilman teitä emme tätä projektia olisi saaneet valmiiksi.


Klaukkalassa 22.3.2023
Ari Niiniviita Tapio Tiirikainen