Apus ry

Apus ry on Keski- ja Pohjois-Uudenmaan lintuharrastajien
yhdistys, jonka tavoitteena on edistää lintuharrastusta ja lintujen suojelua omalla alueella, Suomessa ja kansainvälisesti.

Liity jäseneksi!

Voit liittyä Apuksen jäseneksi BirdLifen liittymislomakkeella. Jäsenmaksu on 26 eur/vuosi. Liittymislahjana saat Lintuharrastus-oppaan ja BirdLifen havaintovihon.

Apuksen ekokisa

Tästä pääset Ekokisan sivulle: osallistu tai seuraa tuloksia!

Tykkää Facebookissa

Anna palautetta sivuista tai terveisiä Apukselle

BirdLife International

BirdLife International

Yhteystiedot

Keski- ja Pohjois-Uudenmaan Lintuharrastajat Apus ry
Osoite: PL 109, 05801 Hyvinkää
Sähköposti: apus@birdlife.fi
Tilinumero:
FI62 1029 3006 1010 82

BirdLife Suomi ry

BirdLife Suomi

WhatsApp-ryhmät

Apus perusti keväällä 2015 WhatsApp-ryhmän "WhatsApus" parantamaan tiedonkulkua. WhatsApus-ryhmä on sähköpostilistan ja chat-ryhmän välimuoto, jossa aiheena ovat linnut ja lintuharrastus.

Keväällä 2016 perustettiin aktiiviharrastajille suunnattu WhatsApp-ryhmä "Tikli". Tiklissä välitetään hälytystyyppisiä havaintoja lintuharvinaisuuksista. Helmikuussa 2018 tuli vielä kolmas ryhmä "ApusHavis". ApusHavis on muille mielenkiintoisille lintuhavainnoille omistettu kanava. Kaksi viime mainittua ovat jäsenpalveluita ja niistä löytyy tarkempaa tietoa sivujen kohdassa Havainnot/Havainnoista tiedottaminen.

Lintuharrastajat ovat jo vuosikymmeniä välittäneet tietoa lintuhavainnoista tekstiviesteillä. Keskusteluja taas on aiemmin käyty sähköpostilistoilla. Älypuhelinten WhatsApp-sovellus on uudentyyppinen tapa kommunikoida ja ryhmissä on käyty ajoittain vilkastakin keskustelua siitä, miten ryhmissä toimitaan. Niille, joita kiinnostavat vain mielenkiintoiset lintuhavainnot, suositellaan ApusHavis-ryhmään liittymistä. WhatsApus-ryhmä on vapaampi kanava, jonka viestejä voi seurata silloin kun sille on aikaa ja kiinnostusta.  

WhatsApus-ryhmän ohje

  • WhatsApus-ryhmä on avoin kaikille Keski- ja Pohjois-Uudenmaan linnuista ja lintuharrastuksesta kiinnostuneille.
  • Pääosassa ryhmässä ovat viestit omista lintuhavainnoista. Havainnot voivat koskea esim. tavallisia kevätmuuttajia tai muita Apuksen alueella havaittuja lintuja.
  • Ryhmässä käydään myös muuta keskustelua linnuista ja lintuharrastuksesta. Täällä voi kysyä tunnistusapua lähettämällä ryhmään kuvan tai äänitallenteen. Samoin ryhmässä voi kysellä ajo-ohjeita lintupaikoille, jakaa oman lintukuvan tai vaikka kysellä retkiseuraa. Ryhmässä voi myös raportoida kilpailujen ja tapahtumien tuloksia ja omia saavutuksia.
  • Lähetä ryhmään kuitenkin vain sellaisia viestejä, joiden arvelet kiinnostavan ryhmäläisiä. Henkilökohtaiset viestit jollekin ryhmän jäsenelle lähetetään yksityisviestillä, ei koko ryhmään. (Paina sormella haluamasi henkilön nimen tai puhelinnumeron kohdalta ja valitse "Viesti henkilölle…")
  • Ryhmässä noudatetaan hyviä tapoja ja käytetään kohteliasta kieltä. Ketään ei nimitellä tai haukuta.
  • Kaupallisia mainoksia ryhmään saa lähettää vain ylläpidon luvalla.
  • Oletusarvo on, että ryhmä on kaikilla jäsenillä mykistettynä, joten kellonaikarajoitusta viesteille ei tarvita. Keskustelu ryhmässä voi olla hyvinkin vilkasta, joten ryhmä kannattaa siksikin pitää aina mykistettynä. Mykistys tehdään WhatsApp-sovelluksessa kyseisen ryhmän asetuksissa. Mykistyksen voi tehdä 8 tunniksi, viikoksi tai vuodeksi kerrallaan.
  • Viestit ryhmään lähetetään WhatsApp-sovelluksessa kirjoittamalla WhatsApus-ryhmälle vapaamuotoinen viesti. Jos viestität lintuhavainnoista, kerro lajien lisäksi ainakin kunta ja tarkempi paikka.
  • Näiden ohjeiden noudattamatta jättämisestä voi seurata ryhmästä erottaminen.
  • Ryhmän moderaattoreina toimivat Hanna Pesanto ja Mika Asikainen Apuksesta.  

Yleistä WhatsApp-ryhmistä  

WhatsApp on älypuhelimissa toimiva sovellus, joka toimii myös eri merkkisten puhelinten kesken. Sovellus on saatavilla iPhonelle, Android-, BlackBerry-, Windows- ja Nokia-puhelimiin. Sovellus ladataan ilmaiseksi oman puhelimen sovelluskaupasta (Play-kauppa, AppStore tms.).  

Viestejä on helppo kirjoittaa aivan kuten tekstiviestejä. Tekstin lisäksi WhatsAppissa voi välittää myös kuvia ja ääntä. Viestit eivät maksa mitään, sillä ne kulkevat puhelimen datayhteyden kautta. Datayhteys on siis kuitenkin oltava päällä, jotta viestit kulkevat.    

WhatsApp-ryhmään liittyminen  

1. Lataa puhelimeesi WhatsApp-sovellus
2. Lähetä puhelinnumerosi, sähköpostiosoitteesi ja nimesi osoitteeseen apus@birdlife.fi tai tekstiviestillä 0400-251389.
3. Kerro viestissä, mihin ryhmään haluat liittyä   Jos liittyminen ei meinaa onnistua, ylläolevista yhteystiedoista saat tarvittaessa lisätietoja.  

WhatsApp-ryhmästä eroaminen
 

Mene sovelluksessa kyseisen ryhmän kohdalla Ryhmän tiedot -valikkoon, missä näkyvät mm. ryhmän jäsenet. Skrollaa näytöllä jäsenlistan loppuun ja klikkaa punaista "Poistu ryhmästä" -linkkiä.