WhatsApp-ryhmät

Apus perusti keväällä 2015 WhatsApp-ryhmän "WhatsApus" parantamaan tiedonkulkua. WhatsApus-ryhmä on sähköpostilistan ja chat-ryhmän välimuoto, jossa aiheena ovat linnut ja lintuharrastus. Tämä ryhmä on avoin kaikille alueen linnuista kiinnostuneille.

Apuksen toinen WhatsApp-ryhmä on mielenkiintoisille lintuhavainnoille omistettu "ApusHavis". Tämä ryhmä on vain jäsenille.

Lintuharrastajat ovat jo vuosikymmeniä välittäneet tietoa lintuhavainnoista tekstiviesteillä. Keskusteluja taas on aiemmin käyty sähköpostilistoilla. Älypuhelinten WhatsApp-sovellus on nykyaikainen tapa kommunikoida. Niille, joita kiinnostavat vain mielenkiintoiset lintuhavainnot, suositellaan ApusHavis-ryhmään liittymistä. WhatsApus-ryhmä on vapaampi kanava, jonka viestejä voi seurata silloin kun sille on aikaa ja kiinnostusta.  

WhatsApus-ryhmän ohje

  • WhatsApus-ryhmä on avoin kaikille Keski- ja Pohjois-Uudenmaan linnuista ja lintuharrastuksesta kiinnostuneille.
  • Pääosassa ryhmässä ovat viestit omista lintuhavainnoista. Havainnot voivat koskea esim. tavallisia kevätmuuttajia tai muita Apuksen alueella havaittuja lintuja.
  • Ryhmässä käydään myös muuta keskustelua linnuista ja lintuharrastuksesta. Täällä voi kysyä tunnistusapua lähettämällä ryhmään kuvan tai äänitallenteen. Samoin ryhmässä voi kysellä ajo-ohjeita lintupaikoille, jakaa oman lintukuvan tai vaikka kysellä retkiseuraa. Ryhmässä voi myös raportoida kilpailujen ja tapahtumien tuloksia ja omia saavutuksia.
  • Lähetä ryhmään kuitenkin vain sellaisia viestejä, joiden arvelet kiinnostavan ryhmäläisiä. Henkilökohtaiset viestit jollekin ryhmän jäsenelle lähetetään yksityisviestillä, ei koko ryhmään. (Paina sormella haluamasi henkilön nimen tai puhelinnumeron kohdalta ja valitse "Viesti henkilölle…")
  • Ryhmässä noudatetaan hyviä tapoja ja käytetään kohteliasta kieltä. Ketään ei nimitellä tai haukuta.
  • Kaupallisia mainoksia ryhmään saa lähettää vain ylläpidon luvalla.
  • Oletusarvo on, että ryhmä on kaikilla jäsenillä mykistettynä, joten kellonaikarajoitusta viesteille ei tarvita. Keskustelu ryhmässä voi olla hyvinkin vilkasta, joten ryhmä kannattaa siksikin pitää aina mykistettynä. Mykistys tehdään WhatsApp-sovelluksessa kyseisen ryhmän asetuksissa. Mykistyksen voi tehdä 8 tunniksi, viikoksi tai vuodeksi kerrallaan.
  • Viestit ryhmään lähetetään WhatsApp-sovelluksessa kirjoittamalla WhatsApus-ryhmälle vapaamuotoinen viesti. Jos viestität lintuhavainnoista, kerro lajien lisäksi ainakin kunta ja tarkempi paikka.
  • Näiden ohjeiden noudattamatta jättämisestä voi seurata ryhmästä erottaminen.
  • Ryhmän moderaattoreina toimivat Hanna Pesanto ja Susanna Kaukinen Apuksesta.  
ApusHavis-ryhmän ohje löytyy täältä.

Yleistä WhatsApp-ryhmistä  

WhatsApp on älypuhelimissa toimiva sovellus, joka toimii myös eri merkkisten puhelinten kesken. Sovellus on saatavilla iPhonelle, Android-, BlackBerry-, Windows- ja Nokia-puhelimiin. Sovellus ladataan ilmaiseksi oman puhelimen sovelluskaupasta (Play-kauppa, AppStore tms.).  

Viestejä on helppo kirjoittaa aivan kuten tekstiviestejä. Tekstin lisäksi WhatsAppissa voi välittää myös kuvia ja ääntä. Viestit eivät maksa mitään, sillä ne kulkevat puhelimen datayhteyden kautta. Datayhteys on siis kuitenkin oltava päällä, jotta viestit kulkevat.    

WhatsApp-ryhmään liittyminen  

1. Lataa puhelimeesi WhatsApp-sovellus
2. Lähetä puhelinnumerosi, sähköpostiosoitteesi ja nimesi tekstiviestillä tai WhatsApissa numeroon 040-5898672.
3. Kerro viestissä, mihin ryhmään haluat liittyä   Jos liittyminen ei meinaa onnistua, ylläolevista yhteystiedoista saat tarvittaessa lisätietoja.  

WhatsApp-ryhmästä eroaminen
 

Mene sovelluksessa kyseisen ryhmän kohdalla Ryhmän tiedot -valikkoon, missä näkyvät mm. ryhmän jäsenet. Skrollaa näytöllä jäsenlistan loppuun ja klikkaa punaista "Poistu ryhmästä" -linkkiä.