Apus ry

Apus ry on Keski- ja Pohjois-Uudenmaan lintuharrastajien
yhdistys, jonka tavoitteena on edistää lintuharrastusta ja lintujen suojelua omalla alueella, Suomessa ja kansainvälisesti.

Liity jäseneksi!

Voit liittyä Apuksen jäseneksi BirdLifen liittymislomakkeella. Jäsenmaksu on 26 eur/vuosi. Liittymislahjana saat Lintuharrastus-oppaan ja BirdLifen havaintovihon.

Apuksen ekokisa

Tästä pääset Ekokisan sivulle: osallistu tai seuraa tuloksia!

Tykkää Facebookissa

Anna palautetta sivuista tai terveisiä Apukselle

BirdLife International

BirdLife International

Yhteystiedot

Keski- ja Pohjois-Uudenmaan Lintuharrastajat Apus ry
Osoite: PL 109, 05801 Hyvinkää
Sähköposti: apus@birdlife.fi
Tilinumero:
FI62 1029 3006 1010 82

BirdLife Suomi ry

BirdLife Suomi

Apuksen vuosikokoukset

2021 kokoukset

Yhdistyksen kevätkokous pidetään 24.3.2021 kello 18:00 alkaen Teams-etäkokouksena.
Lain vaatima fyysinen kokous pidetään Louhelan setlementtitalolla, Louhelankuja 1, Järvenpää.
Kokoontumisrajoituksista (max 6 hengen tilaisuudet sallittuja) johtuen vain kokouksen toimihenkilöiden toivotaan saapuvan kokouspaikalle.
Kokouksessa valitaan yhdistykselle uusi puheenjohtaja sekä päivitetään yhdistyksen säännöt.

Sääntömääräisten asioiden jälkeen Noora Andersson kertoo talvilintulaskennoista ja Juha Honkala vesilintulaskennoista.

Tässä linkki kokoukseen:

Kevätkokouksen dokumentit:

2020 kokoukset

Syyskokous 26.11. klo 18:00 ETÄYHTEYKSILLÄ

Liity kokoukseen tästä linkistä

Ohjeet kokoukseen osallistumisesta:
- Kokous järjestetään Teams-ohjelmalla. Kun klikkaat ylläolevaa linkkiä, selain kysyy miten haluat liittyä kokoukseen, Teams-ohjelmalla vai selaimen kautta. Ennen klikkaamista varmista, että olet Google Chrome- tai Microsoft Edge -selaimella.
- Teams-ohjelman voi ladata omalle tietokoneelle, padille tai puhelimeen ilmaiseksi - ohjelman käyttämiseksi sinun pitää luoda Microsoft-tili omalla sähköpostiosoitteellasi.
- Nettiselaimella voit osallistua asentamatta Teams-ohjelmaa - käytä tällöin Google Chrome -selainta tai Microsoft Edge -selainta. Jos sinulla on oletuksena joku muu selain, kopioi osoite selaimen osoiteriviltä Chrome- tai Edge-selaimeen.
- Jos liityt kokoukseen selaimella, selain pyytää lupaa käyttää kameraa ja mikrofonia - salli tämä! ("Allow")
- Kokouksessa pidetään mikrofonit ja kamerat kiinni, paitsi silloin kun on oma puheenvuoro.
- Puheenvuoroa voi pyytää Teams-ohjelman kädennosto-toiminnolla tai viesti-ikkunassa tai avaamalla oman mikrofonin ja pyytämällä puheenvuoroa.
- Mahdolliset äänestykset ohjeistetaan kokouksessa.

Voit harjoitella etäyhteyttä tiistaina 24.11. kello 18:00-18:30 samalla ylläolevalla linkillä. Jos sinulla on ongelmia liittyä harjoituskokoukseen, soita 0400-251389.

Kokous pidetään etäyhteydellä, koska koronatilanne pahenee edelleen ja Uudellamaalla suositellaan maksimissaan 20 hengen yksityistilaisuuksia. Apuksen hallitus päätti, että syyskokous pidetään etäyhteyksillä. Vain kokouksen järjestäjien toivotaan saapuvan Järvenpää-talolle. Kokouksessa valitaan mm. yhdistykselle uusi puheenjohtaja sekä kaksi hallituksen jäsentä ja vahvistetaan toimintasuunnitelma ja talousarvio Apuksen 40-vuotisjuhlavuodelle 2021. Ohjelmanumerona kokouksessa on Juha Honkalan esitys kehrääjä-projektista. Kokouksen esityslista löytyy täältä.
Kevätkokous 25.9. klo 18:30
Kevätkokous järjestettiin korona-tilanteesta johtuen ulkona, Lemmenlaakson laavulla Järvenpäässä. Kokouksessa käsiteltiin sääntöjen määräämät asiat, kuten tilinpäätöksen vahvistaminen (toimintakertomus, tuloslaskelma, tase). Hallitus sai erinomaista täydennystä Pia Hovista, joka nimettiin myös yhdistyksen neljänneksi BirdLife-edustajaksi.

Ennen kokousta kuultiin harmaapäätikan viheltelyä ja hämärän laskeuduttua lehtopöllö-pariskunta naukui ilmeisesti lähtiessään yöksi liikenteeseen. Jäseniä oli paikalla 16.
2019 kokoukset

Syyskokous pidettiin tiistaina 19.11.2019 Hyvinkäällä Veteraanitalolla. Kokouksessa hyväksyttiin ensi vuoden toimintasuunnitelma ja talousarvio mukaanlukien jäsenmaksut, jotka pidettiin ennallaan. Hallitukseen valittiin jatkokaudelle Juha Honkala, Juho Kinnunen ja Noora Andersson, mutta yhdelle vapautuneelle paikalle ei löytynyt täyttäjää. Kevätkokouksessa hallitusta yritetään täydentää. Kokouksen jälkeen yhdistyksen jäsen Arto Ketola näytti upeita lintukuviaan.

Yhdistyksen kevätkokous järjestettiin Nurmijärven Sääksjärvellä, Veteraanien majalla sunnuntaina 24.3. kello 15.00 alkaen. Kokouksessa käsiteltiin sääntöjen määräämät asiat, olennaisimpana vuosikertomus ja tilinpäätös. Kokouksen jälkeen oli mahdollisuus saunoa ja pulahtaa avannossa. 

Vuoden 2018 kokoukset

Syyskokous
Yhdistyksen syyskokous pidettiin Järvenpäässä 8.11. Kokouksessa vahvistettiin toimintasunnitelma ja talousarvio ensi vuodelle. Jäsenmaksut päätettiin pitää ennallaan. Hallituksen puheenjohtajaksi 2019-20 valittiin edelleen Mika Asikainen, mutta uusia hallituksen jäseniä valittiin peräti kolme: Juho Kinnunen kaudelle 2018-19 sekä Susanna Kaukinen ja Petri Puolakka kaudelle 2019-20. Toiminnantarkastajina jatkavat Jouko Vuori ja Olli Okko. Kokouksen päätteeksi kuultiin Jarmo Pirhosen esitelmä mm. harvinaisten kirvisten äänistä.

Kevätkokous
Yhdistyksen kevätkokous järjestettiin Järvenpää-talolla tiistaina 20.3. Kokouksessa esiteltiin hallituksen vuosikertomus 2017 sekä vahvistettiin tilinpäätös 2017. Kokouksen päätteeksi juotiin yhdessä kakkukahvit Apuksen saaman Vuoden lintuyhdistys -palkinnon johdosta.

Vuoden 2017 kokoukset

Syyskokous

Apuksen syyskokous järjestettiin 21.11.2017 Tuusulan Jokelassa. Osallistujia kokoukseen saapui hieman viime vuosia vähemmän, eli 25 jäsentä. Tässä kokouksen kuulumiset tiivistetysti.

Apukselle vahvistettiin uusi strategia vuosille 2018-20. Strategia pohjautuu kattojärjestö BirdLife Suomen strategiaan ja siinä jäsenyhdistyksille ehdotettuihin toimiin. Strategiassa on huomioitu myös 2013 tehdyn Apuksen jäsenkselyn tulokset, strategiakyselyjen tulokset sekä kehittämispäivän (4.11.2017) työn tulokset.

Strategia nostaa esille uusina tavoitteina ja toimina mm. seuraavat:
- nuorisotoiminnan käynnistäminen
- vapaaehtoistoiminnan parempi organisointi ja uusien vapaaehtoisten löytäminen
- viestintäsuunnitelman laatiminen ja viestinnän kehittäminen
- Apuksen tärkeiden lintualueiden kartoitukset 2019-20
- vertaisoppaiden kouluttaminen retkitoimintaa vahvistamaan

Apuksen hallitukseen valittiin uutena jäsenenä Selen Raiskila Nurmijärveltä. Selen on yhdistyksen tuoreita jäseniä ja on erittäin aktiivinen myös Luonnonsuojeluliiton eri toimissa. Noora Andersson, Hanna Pesanto ja Juha Honkala valittiin jatkokaudelle. Petri Solalle puheenjohtaja esitti lämpimät kiitokset 12 vuoden hallitustyöskentelystä sekä lukemattomista hyvin hoidetuista vapaaehtoistehtävistä Apuksessa. Yhdistyksen toiminnantarkastajina jatkavat Jouko Vuori ja Olli Okko.

Toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle 2018 vahvistettiin. Toimintasuunnitelmaan kirjattiin jo strategiassa vahvistettuja uusia toimia, kuten esim. perheille suunnatut retket. Dick Forsman saapuu Apuksen vieraaksi 6.3. pitämään esityksen petolinnuista.

Jäsenmaksut päätettiin pitää muuten ennallaan, mutta kaksi uutta jäsenmaksukategoriaa perustettiin. Jäsenmaksut vuodelle 2018 ovat
· Varsinainen jäsen 26 euroa
· Perhejäsen 5 euroa
· Nuorisojäsen (alle 25-v.) 13 euroa
· Kannattajajäsen (vapaaehtoinen korkeampi jäsenmaksu) 50 euroa

Yhdistyksen jäsenmäärä on edelleen kasvanut upeasti - kokouksessa vahvistettiin 58 uutta jäsentä. Jäsenmaksunsa laiminlyöneitä jäseniä katsottiin eronneeksi 13 henkilöä.

Yhdistyksen taloustilanne on erittäin hyvä ja hallitus kyselikin jäsenistöltä hyviä ideoita uudesta toiminnasta. Viime vuosien ylijäämää pyritään käyttämään toiminnan kehittämiseen.

Kokouksen jälkeen Jarmo Pirhonen piti vielä erittäin mielenkiintoisen esitelmän lintujen äänittämisestä ja äänitunnistuksesta. Koska asiaa ja mielenkiintoisia esimerkkejä olisi riittänyt vielä moneksi illaksi, yleisö oli laajasti sitä mieltä, että Jarmo pyydetään toistekin esiintymään Apukseen. Kiitokset Jarmolle!


Kevätkokous pidettiin 16.3.2017 Järvenpäässä Järvenpää-talolla kello 18:00 alkaen. Katso kokouksen:
- esityslista
- toimintakertomus
- tilinpäätös

Kevätkokouksen yhteydessä kello 17:00 alkaen järjestettiin Tringan harrastajatutkinto. Kokouksen jälkeen Antti Mähönen piti mielenkiintoisen esityksen "Lintukuvia puhelimella". Antti kertoi omista kokemuksistaan lintujen kuvaamisesta kaukoputken ja puhelimen kanssa. Näimme myös Antin hienoja kuvia esityksessä.

Vuoden 2016 kokoukset

Mäntsälän Katrinrantaan saapui 20 jäsentä ja kokous pidettiin tunnelmallisessa kodassa nuotion äärellä ja nokipannukahvia hörppien. Osa kokousväestä kävi kokouksen päälle saunassa ja avannossa.

Toimintasuunnitelma ensi vuodelle vahvistettiin ja se löytyy Apuksen nettisivuilta. Ensi vuoden retkissä on uusina mm. koskikararetket 4.2., kevätretki Porvoon lintupaikoille 20.5. ja syysretki alustavasti Utön saarelle. Uutena kisana on kuntavuodarikisa, mikäli se herättää riittävästi kiinnostusta. Kisassa saa pisteitä lajeista, jotka on havainnut vähintään neljässä alueen kunnassa vuoden aikana. Vuoden ensimmäinen tapahtuma on 26.1. Hyvinkäällä pidettävä Tiira-ilta, jossa neuvotaan Tiira-lintutietojärjestelmän käytössä.

Talousarvio vahvistettiin ja talousarviohan perustuu pitkälti jäsenmaksuihin. Jäsenmaksuun tehtiin yhden euron korotus, koska BirdLifen jäsenmaksuosuutta nostettiin samaisella eurolla ensi vuodeksi. Näin yhdistyksen talous pysyy vakaana. Perhejäsenen maksu pysyi ennallaan viidessä eurossa.

Puheenjohtajana seuraavat kaksi vuotta jatkaa vielä allekirjoittanut. Kahden vuoden päästä on sitten seuraavan vuoro ottaa ohjat. Hallitukseen valittiin jatkokaudelle myös Antti Mähönen ja Mikko Savelainen. Toiminnantarkastajina jatkavat edelleen Jouko Vuori ja Olli Okko.

Yhdistyksen seuraava kokous pidetään Järvenpäässä Järvenpäätalolla 16.3.

Kokouksen jälkeen harjoiteltiin omia tunnistustaitoja Mikko Savelaisen järjestämässä harrastajatutkinnon kenraaliharjoituksessa. Varsinainen tutkinto järjestetään keväällä 2017, mikäli se herättää kiinnostusta.

Katrinrannan saunalta aukeaa hieno maisema Sääksjärvelle.

Sääksjärven avantoon oli 5.11.2016 ilmestynyt nuori alli.

Kevätkokous pidettiin Keravalla 15.3.2016

Alueemme eteläkulmaan Keravan lukiolle kokoontui 20 jäsentä kevätkokoukseen. Tilinpäätös käsiteltiin ja vahvistettiin ja hallitukselle myönnettiin vastuuvapaus. TapioTiirikainen toimi kokouksen puheenjohtajana ja toiminnantarkastaja Olli Okko esitteli toiminnantarkastajien havainnot ja lausunnon.

Kokouksen jälkeen järjestettiin lintukuvailta yhteistyössä Keravan opiston kanssa. Apus sai vieraakseen nimekkään ja palkitun lintu- ja luontokuvaajan Kymenlaaksosta, Lassi Kujalan. Mm. Kurki- ja Repovesi -kirjoista tunnettu kuvaaja piti todella upean kuvaesityksen otsikolla "Linturetki Pohjois-Kymenlaaksossa".

Toimintakertomus 2015
Tuloslaskelma ja tase 2015Syyskokous 11.11.2015 pidettiin Hyvinkäällä

Apuksen syyskokous pidettiin keskiviikkona 11.11. Hyvinkään Veteraanitalolla. Syyskokouksen esityslistalla oli mm. ensi vuoden toimintasuunnitelman ja talousarvion vahvistaminen sekä jäsenmaksut, jotka pidettiin ennallaan. Kokouksessa oli läsnä 30 yhdistyksen jäsentä ja 2 muuta henkilöä.

Toimintasuunnitelmassa on jälleen lukuisasti opastettuja linturetkiä ja tapahtumia jäsenille ja myös suurelle yleisölle. Talvella tehdään opastettu koskikararetki ja pöllöretki, keväällä retki Porkkalanniemelle ja viikonlopun arktikaretki Suur-Pisin saareen Virolahdelle. Syksyllä käydään Söderskärin lintuasemalla.

Syyskokouksessa valittiin myös hallitukseen jäseniä. Noora Andersson valittiin hallitukseen uutena jäsenenä ja Juha Honkala, Hanna Pesanto ja Petri Sola jatkavina. Toiminnantarkastajina jatkavat Jouko Vuori ja Olli Okko ja BirdLife-edustajiksi valittiin Mika Asikainen, Antti Mähönen ja Hanna Pesanto.

Samuli Haapasalo näytti kokouksen päätteeksi lintukuvia otsikolla Viron Matsalunlahden kevät- ja syysmuutto.

Kevätkokous 10.3.2015 Nurmijärvellä

Apuksen kevätkokous pidettiin Nurmijärvellä Kokouksessa käsiteltiin sääntömääräiset asiat, eli esitettiin toimintakertomus ja tilit vuodelta 2014 sekä päätettiin vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle. Tässä puheenjohtajan yhteenveto kokouksesta sekä kokouksen pöytäkirja (lisätään tarkastuksen jälkeen).

Vuosi 2014 oli vilkas, tässä joitakin vuoden kohokohtia:
 • Retkiä, kokouksia, jäseniltoja ja muita tapahtumia järjestettiin yhteensä 26 kpl ja niihin osallistui yhteensä noin 350 henkeä
 • Apuksen nettisivut uudistettiin kokonaan ja Facebook-sivu perustettiin
 • Yhdistyksen koko sähköinen havaintoarkisto siirrettiin Tiiraan
 • Kaksi linnustokartoitusta tehtiin yhdeksän kartoittajan voimin
 • Vuoden linnun, laulujoutsenen, pesimäkantaa kartoitettiin ja se todettiin kuusinkertaiseksi kymmenen vuoden takaiseen verrattuna
 • Vuoden lopussa viittä talviruokintapaikkaa ylläpidettiin yhdistyksen toimesta
 • Jäsentiedotteita toimitettiin neljä
 • Nettojäsenmäärä kasvoi 33 jäsenellä vuoden aikana ja oli vuoden lopussa 285
 • Taloudellisesti toimittiin tehdyn budjetin raameissa, mutta kirjanpitoon tehdyn korjauksen myötä vuoden tulos oli noin tuhat euroa positiivinen.
Tilinpäätös käsiteltiin ja hallitukselle myönnettiin vastuuvapaus tilivuodesta. Toiminnantarkastajille lämmin kiitos taas yhden vuoden läpikäymisestä!

Kokouksessa myös työryhmät kertoivat ajankohtaisia kuulumisiaan:
 • Suojelutyöryhmä toivoi apuslaisten osallistumista vesilintujen laskentoihin, tavoitteeksi otettiin vähintään yksi laskentapiste jokaiseen alueen kuntaan. Tapio Tiirikainen on nimetty Apuksen edustajaksi Tringan suojelutoimikuntaan.
 • Retkityöryhmä etsii edelleen vetäjiä lasten lintuviikolle, johon Apus osallistuu ensimmäistä kertaa. Viisi opasta on jo löydettykin. Lintuviikolla kuka tahansa voi viedä päiväkotiryhmän tai koululuokan pienelle luontoretkelle, oppaan ei tarvitse olla erityinen lintuasiantuntija.
 • Havaintotyöryhmä jatkaa Apuksen havaintoaineistoon perustuvien julkaisujen tekemistä. Suunnitteilla on lajikohtaisen tiedon kerääminen nettisivuille. Tämä on työtä, johon uusia kiinnostuneita toivotaan mukaan.
 • Viestintätyöryhmä kertoi Apukselle perustetusta WhatsApp-ryhmästä, jossa ryhmän jäsenet voivat välittää toisilleen mm. tuoreita havaintoja.

Apuksen hallitus palasi myös syyskokouksessa esille nostettuun asiaan ja esitteli linjauksen Tiira-havaintojen käytöstä. Tiiran havaintoja saa käyttää Tiiran käyttöoikeussopimuksen mukaisesti henkilökohtaisiin tarkoituksiin, kuten retkien suunnitteluun tai havainnoista keskustelemiseen. Muiden kuin omien havaintojen julkaisemiseen tai välittämiseen tulee kysyä yhdistyksen lupa. Lupia myönnetään lähtökohtaisesti mielellään, kun kyseessä on lintujen suojelua tai tutkimusta edistävä käyttötarkoitus tai muuten yhdistyksen edun mukainen käyttö.

Ilkka Sten toimi jälleen kokouksen puheenjohtajana ansiokkaasti ja kokouksen jälkeen Mikko Savelainen piti erinomaisen esityksen harmaiden hanhien määrittämisestä. Molemmille kiitokset panoksesta kokouksen onnistumiseksi!

Vuoden 2014 kokoukset

Syyskokouksessa katsottiin lintukuvia tunnistusmielessä. Tässä kuvassa nuori kivitasku. Kuva Pekka Nurminen.

Syyskokous ti 18.11. Hyvinkäällä
Kokous järjestettiin Hyvinkään Veteraanitalolla. Sääntömääräisessä osuudessa vahvistettiin yhdistykselle jäsenmaksut, talousarvio ja toimintasuunnitelma vuodelle 2015. Hallituksen puheenjohtajana jatkaa Mika Asikainen ja hallituksen jäseniksi kaudelle 2015-16 valittiin äänestyksen jälkeen Mikko Savelainen ja Antti Mähönen. Toiminnantarkastajina jatkavat Jouko Vuori ja Olli Okko. Kokouksen lopuksi katseltiin Pekka Nurmisen hienoja tunnistuskuvia Mikko Savelaisen asiantuntevan opastuksen johdolla. Paikalla kokouksessa oli peräti 36 yhdistyksen jäsentä. Kokouksen puheenjohtajana toimi Ilkka Stén.

Aki Aintila ja koiras arosuohaukka muutolla Batumissa, Georgiassa.

Kevätkokous 18.3.2014
Apuksen kevätkokous järjestettiin tiistaina 18.3. Järvenpää-talolla Järvenpäässä. Kokouksessa käsiteltiin ensin sääntömääräiset asiat eli toimintakertomus ja tilinpäätös. Hallitukselle myönnettiin vastuuvapaus.

Varsinaisena ohjelmana oli Aki Aintilan kuvaesitys "Yli miljoonan petolinnun Batumi". Joka syksy yli miljoona petolintua muuttaa Georgian Batumin kautta kohti eteläisiä talvehtimisalueita. Aki on ollut seuraamassa muuttoa Batumi Raptor Count -projektissa. Projektissa lasketaan petomuuttoa elokuun puolivälistä lokakuun puoliväliin. Muuttajamäärät ovat hirvittäviä - parhaina päivinä muuttaa yli 100 000 petolintua! Syksyn aikana paikalla voi vähdä 30 lajia petolintuja. Runsaimmat muuttajat ovat mehiläishaukka ja hiirihaukka.