Ekokisan säännöt 2021

1. Kisa-aika ja alue
Ekokisassa 2021 on kilpailuaikana 1.1.-31.12.2021.
Kisa-alue on Apuksen toimialue (Kerava, Järvenpää, Tuusula, Nurmijärvi, Hyvinkää ja Mäntsälä). Tältä ajalta ja alueelta kukin osallistuja laskee havaitsemansa ekopinnat. Kisaan voi laskea mukaan vain Apuksen toimialueelta havaitut lajit.
 
2. Osallistujat ja osallistumispaikka
Kisaan voivat osallistua kaikki Apuksen jäsenet. 
Voit osallistua kisaan vain yhdestä paikasta eli ns. kotipesästä. Paikan voi vaihtaa kesken vuotta vain muuton tähden. Lähtökohtaisesti kotipesä on oma kotisi, mutta voit valita myös muun paikan johon sinulla on selvä yhteys (esim. mökkisi). 
  
3. Hyväksyttävät pinnat
Jotta voit laskea havaitsemasi lajin ekopinnaksi, tulee matka kotipesästäsi havaintopaikalle ja takaisin olla tehty kokonaan lihasvoimin. Myös pihahavaintosi lasketaan mukaan. Julkinen liikenne (junat, bussit, taksit, jne.) lasketaan moottoriajoneuvoiksi, joten niiden käyttö on kiellettyä. Moottoriavusteiset polkupyörät ja muut moottorilla toimivat kulkuneuvot ovat kiellettyjä, poislukien sähkökäyttöinen pyörätuoli, joka on sallittu.
Ekopinnoiksi voi laskea lajien lisäksi myös sellaiset lajilleen määrittämättömät linnut, jotka kuitenkin sulkevat pois muut havaitut lajit (esimerkiksi käpylintulajista voi ottaa pinnan jos ei ole havainnut lajilleen määritettyjä käpylintuja).
 
4. Havaintojen ilmoittaminen
Osallistujien tulee ilmoittaa ekopinnansa Tringan www-sivuilta löytyvän pinnaohjelman kautta. Kisaan osallistujia kehotetaan ilmoittamaan havaintonsa tuoreeltaan myös Tiiraan. Mikäli Tiiran käyttö ei ole mahdollista, voi havainnot ilmoittaa tuttujen, kisavastaavan tai aluevastaavan kautta.
 
5. Sääntöjen muuttaminen ja tulkinnat
Näitä sääntöjä voidaan tarvittaessa tarkentaa kisan kuluessa. Tulkinnoista päättää kisan organisoija.
 
Sääntöjen tulkintaesimerkit
a) Ajat ensin kotipesästäsi autolla suon laitaan ja teet sitten kävelylenkin suolle. Havaitset suolla pohjansirkun, mutta et voi laskea pohjansirkkua ekopinnakisaan, koska olet tullut kotipesästäsi havaintopaikalle käyttäen moottoriajoneuvoa. Jos tulet katsomaan sirkkua uudestaan kotipesästä kävellen tai pyörällä, havainto hyväksytään myös ekopinnoihin.
b) Pyöräilet työmatkalla ensin kotipesästäsi Hyvinkäältä junalle ja pyöräillessä näet taviokuurnan. Työpaikalla Järvenpäässä näet ylilentävän merikotkan. Palaat junalla Hyvinkäälle ja ajat pyörällä kotiin. Voit laskea taviokuurnan ekopinnoihin, koska havainto on tehty ekokisan hengessä, mutta et voi laskea merikotkaa.
 
c) Olet pyöräillyt kotipesästäsi aivan Hyvinkään ja Riihimäen rajan tuntumaan, pysyen Hyvinkään puolella. Jossakin kunnanrajan toisella puolen viheltelee lintu, jonka tunnistat sarvipöllöksi. Saat kirjata sen ekopinnaksi, koska kaikkia havaintoja ei voi täsmälleen asettaa suhteessa kunnanrajoihin ja jotta kaikkien havaintojen kanssa voi olla tasavertainen. Sama pätee näköhavaintoon. Jos löydät samaisen sarvipöllön pienen etsimisen jälkeen koivun latvaoksilta, se on edelleen ekopinna. Lintu voi siis olla Apuksen alueen ulkopuolella, kunhan havaitsija itse on alueen sisäpuolella.