Ekoralli

II ekoralli 25.5.2019

Ekoralli eli pinnakisa, on tapahtuma, jossa liikutaan lihasvoimin Apuksen alueella ja pyritään havaitsemaan mahdollisimman monta lintulajia annetussa ajassa. Kisaan voi osallistua yksin tai enintään kolmen hengen joukkueella. Ilmoittautuminen nettisivujen Ilmoittautumislomakkeella

Ekorallin säännöt 2019

•    Kisa-aika on 25.5.2019 klo 00.00 - 15.00 ja alue Apuksen kuusi kuntaa (Kerava, Järvenpää, Tuusula, Nurmijärvi, Hyvinkää, Mäntsälä). Kisan saa aloittaa ja lopettaa vapaasti tämän aikaikkunan sisällä.
•    Eniten lintulajeja nähnyt joukkue voittaa. Tasatilanteessa paremmuuden ratkaisee ässien määrä (laji, jota mikään muu joukkue ei ole havainnut).
•    Joukkueen koko on 1 - 3 hlöä. Enemmän kuin puolet joukkueen jäsenistä on havaittava lajit.
•    Liikkuminen on sallittua vain lihasvoimin. Lähtöpaikalle saa siirtyä autolla, samoin lopetuspaikalta kotiin.
•    Lajilleen määrittämättä jäänyt, mutta tiettyyn lajipariin tai lajiryhmään rajattu havainto voidaan hyväksyä pinnaksi, mikäli joukkueella ei ole lajina muita ko. lajiryhmän lajeja. (esim. käpylintulaji lasketaan, jos määritettyjä käpylintuja ei ole havaittu).
•    Rallin aikana tulee noudattaa normaalia lintuja, luontoa ja ihmisiä kunnioittavaa retkeilytapaa ja rallin vuoksi poikkeavan häiriön aiheuttaminen on kielletty. Atrapit ja valolaitteet ovat kiellettyjä, mutta viheltäminen ym. sallittua.
•    Purkutilaisuus, jossa tulokset selviävät, pidetään heti rallin jälkeen, alkaen klo 18.00, erikseen ilmoitettavassa paikassa.
•    Ilmoittautuminen kisan järjestäjälle ennen kisan alkua nettisivujen ilmoittautumislomakkeella, jossa kerrotaan joukkueen kokoonpano ja nimi.
•    Tulosten ilmoittaminen: jokainen joukkue lähettää vähintään yhden osallistujan purkutilaisuuteen tai vaihtoehtoisesti joukkueen tulokset (lajilista ja -määrä) klo 18.00 mennessä kisan järjestäjälle tekstiviestinä tai sähköpostilla.

I ekoralli 6.6.2015

Autottoman retkeilyn lisäännyttyä huimasti Apus järjesti 6.6.2015 ensimmäisen ekorallin. Viisi joukkuetta osallistui kisaan.

Yölaulajia oli äänessä mukavasti: kehrääjiä, viita- ja pensassirkkalintuja, viittä lajia kerttusia, liejukanoja, runsaasti ruisrääkkiä, Jokelassa luhtahuitti ja pöllöistäkin havaittiin huuhkajia, lehtopöllöjä ja yksi sarvipöllö. Tuusulanjärven kaulushaikara oli hiljaa, mutta Ridasjärvellä puhalteli kolme haikaraa.

Päivän parhaita havaintoja olivat mm. 2 mustatiiraa, tylli ja 7 jänkäsirriäistä Ridasjärvellä, lapasotka ja räyskä Isojärvellä, merihanhi Rantamossa, ”puolihullu” metso Nurmijärvellä, nokkavarpunen Hyvinkäällä sekä rytikerttunen Keravalla.

Koko kisan lajimäärä oli 135 lajia, eli lähes kaikki alueen pesimälajit tulivat havaituiksi kisassa.

Apuksen I ekorallin tulokset:

 1. Kolkyt ja risat (Mika Asikainen, Mikko Savelainen) 114 lajia
 2. Wagner (Noora Andersson, Seppo Niiranen, Jesper Andersson, Soile Niiranen) 100 lajia
 3. Haavikkojuoksija (Antti Mähönen) 98 lajia
 4. Puusilmät (Jari Helander, Mika Hermas, Ari Kuisma) 92 lajia
 5. Kurkiaura (Mika Lätti) 83 lajia

Kesäralli sai osallistujilta hyvää palautetta ja siitä tuleekin näillä näkymin Apukselle pysyvä tapahtuma. Purkutilaisuudessa ajateltiin, että ensi kesänä voitaisiin kisaan ottaa mukaan myös autojoukkueet.

Ekorallin säännöt

 • Kisa-aika on 6.6.2015 klo 00.00 - 15.00 ja alue Apuksen kuusi kuntaa. 
 • Eniten lintulajeja nähnyt joukkue voittaa. Tasatilanteessa paremmuuden ratkaisee ässien määrä (laji, jota mikään muu joukkue ei ole havainnut). 
 • Joukkueen koko on 1 - 4 hlöä. Enemmän kuin puolen joukkueen jäsenistä on havaittava lajit.
 • Liikkuminen on sallittua vain lihasvoimin. Lähtöpaikalle saa siirtyä autolla, samoin lopetuspaikalta kotiin (koko vuoden kestävään ekokisaan näitä havaintoja ei kuitenkaan silloin voi laskea mukaan).
 • Lajilleen määrittämättä jäänyt, mutta tiettyyn lajipariin tai lajiryhmään rajattu havainto voidaan hyväksyä pinnaksi, mikäli joukkueella ei ole lajina muita ko. lajiryhmän lajeja. (esim. käpylintulaji lasketaan, jos määritettyjä käpylintuja ei ole havaittu). 
 • Rallin aikana tulee noudattaa normaalia lintuja, luontoa ja ihmisiä kunnioittavaa retkeilytapaa ja rallin vuoksi poikkeavan häiriön aiheuttaminen on kielletty. Atrapit ja valolaitteet ovat kiellettyjä, mutta viheltäminen ym. sallittua. 
 • Purkutilaisuus, jossa tulokset selviävät, pidetään heti rallin jälkeen, alkaen klo 18.00, erikseen ilmoitettavassa paikassa. 
 • Ilmoittautuminen kisan järjestäjälle ennen kisan alkua ilmoittautumislomakkeella, jossa kerrotaan joukkueen kokoonpano ja nimi. 
 • Tulosten ilmoittaminen: jokainen joukkue lähettää vähintään yhden osallistujan purkutilaisuuteen tai vaihtoehtoisesti joukkueen tulokset (lajilista ja -määrä) klo 18.00 mennessä kisan järjestäjälle tekstiviestinä tai sähköpostilla.